Светкавичната акция на Мосад и до днес се смята за

...
Светкавичната акция на Мосад и до днес се смята за
Коментари Харесай

Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман


Светкавичната акция на Мосад и до през днешния ден се счита за сензационна. С нея израелците залавят един от най-големите нацистки нарушители - Адолф Айхман, виновен за избиването на милиони хора.

Айхман по време на правосъдния развой в Израел

Светкавичната интервенция траяла единствено няколко секунди. Заловеният Рикардо Клемент, под чието име се подвизавал някогашният оберщурмбанфюрер от Секретен сътрудник, не оказал никаква опозиция. Годината била 1960. Израелските секрети служби разкрили местонахождението на нарушителя Айхман откакто в началото дълго време като че ли не проявявали интерес към него.

През пролетта на 1953-та Симон Визентал, един от най-активните ловци на някогашни нацистки нарушители, отбелязва следното: „ Израелците не се интересуват от Айхман, те са заети с борбата за оцеляване, която водят против арабите. И американците нямат интерес - те пък са заети със Студената война против Съветския съюз. “

Следите инцидентно водят до Айхман

Документ за идентичност, публикуван на името на Рикардо Клемент

Всичко това се трансформира едвам през 1958 година, когато Лотар Херман, един от оживелите от Холокоста, инцидентно разпознава Айхман в Буенос Айрес.
Редакцията предлага
Той осведоми своя другар Фриц Бауер, прокурор в Германия, който на собствен ред предава сведенията на израелските секрети служби Мосад. Оттам в началото се съмняват, че лицето Рикардо Клемент фактически е всеобщият палач Адолф Айхман, само че след разнообразни инспекции се твърдят, че това в действителност е той.

В Буенос Айрес някогашният оберщурмбанфюрер от Секретен сътрудник Айхман живеел очебийно непретенциозно, даже оскъдно, очевидно с цел да не буди съмнения за произхода си. Работел в един цех на „ Мерцедес-Бенц “. Установено било, че поддържа връзки със остарели свои другари-нацисти, също избягали в Аржентина.

След залавянето му Айхман признава, че от самото начало, до момента в който бил в Аржентина, се страхувал точно от това - че израелците ще го открият и заловят. Управляващи кръгове в основаната след войната Федерална Република Германия очевидно са знаели дълги години преди отвличането на Айхман, че нарушителят се укрива в Аржентина, само че не са предприемали нищо. По това време на значими управителни постове във Федерална Република Германия е имало редица някогашни нацистки нарушители, а държавното управление в Бон се е страхувало, че Айхман може да ги издаде обществено, в случай че бъде хванат.

Израел въпреки всичко взема решение да работи

Затова тогавашният, срещайки открита опозиция при издирването на Аайхман, се обръща за подпомагане не към немското разследване, а към Израел. Там в началото също били неуверени, само че Бауер траял да оказва напън, до момента в който не съумял да убеди израелците, че Айхман може да се укрие.

Така се стига да сензационната акция на Мосад в Аржентина, след която Айхман е скрито трансфериран в Израел. Съдебният развой против него приключва със смъртна присъда, която е изпълнена на 1 юни 1962 година.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР