Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ преди половин година

...
Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ преди половин година
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Ще помогнем на МПЦ за вдигане на схизмата


Светият синод на Българската православна черква /БПЦ/ преди половин година взе решение да помогне на Македонската православна черква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ за повдигане на схизмата.

Това сподели Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред Нова телевизия, който през вчерашния ден донесе Благодатния огън от Божия гроб. За първи път МПЦ-ОА през вчерашния ден получи публично Благодатния огън и това стана с помощта на България.

"Посрещнахме на летището представители на Македонската черква – митрополит Иларион на град Щип, който е делегат на архиепископ Стефан, главата на МПЦ. Дадохме парченце от плодородния огън, който да бъде занесен на вярващите в Македония. Това е един акт на решението на Светия Синод, което бе взето, с цел да поеме протегната ръка на МПЦ за подпомагане за споразумяване на статута й, т.е. повдигане на схизмата ”, сподели митрополит Антоний.

Той напомни, че преди половин година много ясно Светият синод на МПЦ-ОА се обърнал към БПЦ за подпомагане за приемане на автокефалност.

"В този церемониален и ярък празник, празник на насладата, пристигнахме в София по благословение на нашия македонски архиепископ Стефан да приемем Благодатния огън публично от Българската православна черква с благословията на българския патриарх Неофит и с помощта на положителната воля на братята архиереи от БПЦ, които демонстрираха обич и подадоха ръка, както и великденска наслада да пренесем от тук на македонския народ Благодатния огън “.

Това сподели пред Агенция БГНЕС митрополит Иларион, представител на МПЦ-Охридска архиепископия откакто взе Благодатния огън от митрополит Антоний. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР