Свети Автоном бил епископ в Италия и имал много усърдна

...
Свети Автоном бил епископ в Италия и имал много усърдна
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети свещеномъченик Автоном

Свети Автоном бил свещеник в Италия и имал доста усърдна пастирска активност, сполучливо разпространявал избавителната християнска религия измежду локалното население.

Когато почнало преследването на Диоклетиан, той напуснал Италия и отишъл в град Сореи, покрай Никомидия, в Мала Азия. Там той се открил в къщата на един християнин на име Корнилий и почнал да проповядва Евангелието . Благодарение на неговото сладкодумство и положителния му образец на християнски овчар доста езичници се присъединявали към Църквата. Така домът на Корнилий станал стеснен и не можел да побира всички християни, по тази причина си построили християнски храм.

Автоном ръкоположил свещеници, които направлявал и ги насърчавал в тяхната работа. Ръкоположил и Корнилий за дякон, а след това отпътувал на югоизток в областите Ликаония и Исаврия. Там траял своята проповедническа активност и основал нови християнски общности. След известно време се върнал в Сореи и видял положителния прогрес на локалната черква. Много нови хора приели християнството и свещеник Автоном ръкоположил и Корнилий за духовник. После тръгнал да проповядва в северната част на Мала Азия, из крайбрежните области на Черно море. Завърнал се за следващ път в Сореи, той ръкоположил Корнилий за свещеник, с цел да стане локалната черква самостойна. Всичката тази сполучлива работа обаче, осъществена от свети Автоном, смущавала езичниците и един ден те се наговорили, пристигнали в храма по времето, когато той служел света литургия, и го умъртвили с камъни. Това станало през 313 година - годината, в която по решение на император свети Константин Велики християнството било оповестено за " приета вяра " и повече не била отвън закона.

Днес е и отданието на празника Рождество Бородично. Пет дни дружно с другите светци на деня в богослужението отдавахме респект и на Богородичното раждане.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР