Светът трябва да намали наполовина пластмасовите изделия за еднократна употреба

...
Светът трябва да намали наполовина пластмасовите изделия за еднократна употреба
Коментари Харесай

ООН: Следващите години са критични за замърсяването с пластмаса

Светът би трябвало да понижи на половина пластмасовите произведения за еднократна приложимост и да понижи потреблението на пластмасови боклуци, с цел да спре вълната от замърсяване на околната среда, сигнализира отчет на Организация на обединените нации, предадено от Агенция Франс Прес.


Нараства загрижеността за въздействието на микропластмасата - която се получава при разграждането на пластмасови артикули в околната среда - и която е открита от най-дълбоките океански траншеи до върха на Еверест.

При хората те са открити в кръвта, кърмата и плацентата.

Докладът на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (ЮНЕП) идва две седмици преди договарящите от близо 200 страни да се срещнат в Париж за нов кръг от договаряния, целящи постигането на правно съглашение през идната година за преустановяване на замърсяването с пластмаса.

В него се излага тристранен проект, учреден на повторната приложимост, преработването и диверсификацията на употребяваните материали, който да спомогне за понижаване на замърсяването с пластмаса с 80 % до 2040 година и да понижи на половина производството на пластмаса за еднократна приложимост.

Докладът се базира на проучвания, съгласно които пластмасата може да отделя 19% от световните излъчвания на парникови газове до 2040 година

Това всъщност би попречило на света да извърши уговорката си по Парижкото съглашение за ограничение на повишението на междинната температура на планетата до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалното равнище.

" Начинът, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме пластмаси, замърсява екосистемите, основава опасности за човешкото здраве и дестабилизира климата ", съобщи Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на ЮНЕП.

Тя съобщи, че пътната карта, изложена в отчета, " фрапантно понижава тези опасности посредством разбиране на кръгообразен метод, който не разрешава пластмасите да попадат в екосистемите, в телата ни и в стопанската система ".

През 2020 година в международен мащаб са били генерирани почти 238 млн. метрични тона (mmt) боклуци от пластмаси с къс живот.

Приблизително половината от тях са били погрешно обработени - да вземем за пример изхвърлени в околната среда или изгорени.

Ако не настъпят обилни промени, ЮНЕП чака годишният размер на пластмасовите боклуци да доближи 408 mmt до 2040 година, в това число 380 mmt от нови пластмаси въз основата на изкопаеми горива. Това би означавало, че към 227 mmt пластмаси ще попаднат в околната среда.

В отчета се прави оценка, че благодарение на редица решения за " смяна на системите " тази цифра на замърсяване може да бъде понижена до 41 mmt.

Но в отчета се споделя, че няма време за губене.

" Следващите три до пет години са сериозен интервал за предприемане на дейности, с цел да се насочи светът към използване на проекта за смяна на структурата до 2040 година ", се предизвестява в отчета.

Повторната приложимост е избрана като най-ефективната мярка - понижаване на замърсяването с пластмаса с 30 % до 2040 година - с въвеждането на неща като бутилки за вода за неведнъж пълнене, схеми за връщане на опаковки и " автомати за противоположна продажба ".

Докато държавните управления би трябвало да подтикват смяната, потребителите ще би трябвало " да се откажат от удобството на еднократната приложимост и да свикнат, че продуктите наподобяват по-малко лъскави ".

Според отчета по-доброто преработване може да понижи замърсяването с една пета, а замяната на пластмасите с други възможности като хартия или други материали, които могат да се рециклират, може да помогне за понижаване на отпадъците с още 17%. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР