Светът отбеляза точно една година от началото на войната, която

...
Светът отбеляза точно една година от началото на войната, която
Коментари Харесай

Украйна ще бъде свободна. Нови санкции срещу Москва и още военна помощ за Киев

Светът означи тъкмо една година от началото на войната, която Русия стартира на 24 февруари 2022 година, с мощна поддръжка за Украйна. Съединени американски щати и Англия вкарват нови наказания против Москва, а военната помощ за Киев се усилва, в това число с танкове.

Лондон предлага и застраховане с изтребители за всяка страна, която желае да изпрати съветски или руски бойни самолети на Украйна.

В навечерието на годишнината Общото заседание на, с която прикани Русия да приключи военните дейности в Украйна и да изтегли войските си. Документът беше признат със 141 гласа " за ", 7 " срещу " (Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 " въздържал се ", измежду които Китай .

" На днешния ден преди една година президентът Путин подреди пълномащабно навлизане в Украйна след месеци неистини по отношение на аргументите, заради които Русия разположи голям брой бойци на границата с Украйна ", сподели в изказване американският държавен секретар Антъни Блинкън .

" Тогава съветските сили нелегално навлязоха в суверенната територия на Украйна, с цел да стартират война, в която излишно починаха десетки хиляди души и пострадаха още милиони ", добави той.

Блинкън сподели още, че решението на Путин изостри международната продоволствена рецесия, дестабилизира енергийните пазари и подкопа интернационалния мир и сигурност.

По думите му тази война е опит за завладяване на територия от Украйна и разстройване на нейната самостоятелност и е разрушила интернационалната известност на Русия, оставяйки я отслабена, изолирана и с унищожена стопанска система.

Съедините щати постановат наказания против лица в Русия и в Европа, Азия и Близкия изток , които поддържат " военните старания на Русия ", оповестиха в това време от Белия дом.

" Ще глобяваме още играчи, които са свързани с съветската отбранителна и софтуерна промишленост, в това число такива, които са виновни за това, че Русия се е сдобила с артикули, които попадат под глобите, или за това, че оказват помощ на Русия да заобикаля глобите ", допълниха от Вашингтон.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще подпише манифести, с които ще усили размера на митата, които се заплащат за импорт на съветски артикули в страната. Новите ограничения ще доведат до по-голям размер на митата за над 100 типа метали, потребни изкопаеми и химични артикули от Русия на стойност към 2,8 милиарда $.

Освен това американското министерство на търговията ще предприеме дейности по надзор на износа, които ще са ориентирани против близо 90 компании в Русия и в трети страни, в това число и в Китай , за които се твърди, че са заобикаляли глобите, с цел да оказват поддръжка на съветския защитителен бранш.

Белият дом акцентира, че всички тези ограничения са взети " в съгласуваност с сътрудниците и съдружниците от Г-7 ". Лидерите на страните от Г-7, които ще проведат през днешния ден виртуална среща, се чака да разгласят основаването на нов орган, който ще има за задача да блокира опитите за заобикаляне на глобите.

В същото време Съединени американски щати оповестиха, че ще дават нова на стойност 2 милиарда $ на Украйна, в която се включват ракетни системи, артилерия, дронове и други. Пакетът обаче не включва изтребители F-16 , каквито желае Киев, с цел да се опълчи на съветските офанзиви.

Съюзниците от НАТО не са склонни да дават съвременни западни бойни самолети на Украйна с аргумента, че образованието на екипажите ще отнеме прекалено много време, отбелязва ДПА.

Англия е подготвена да подсигурява сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която желае да изпрати съветски или руски бойни самолети на Украйна, сподели английският министър на защитата Бен Уолъс.

Той добави, че един от методите за бърза поддръжка за Украйна е страните, които разполагат с изтребители МиГ-29 и Су-24 , да ги дарят на Киев, а Англия ще подсигурява тяхната сигурност и ще им даде изтребители за краткотрайно прилагане.

България разполага с МиГ-29 и Су-25. Президентът Румен Радев обаче твърди, че не е допустимо страната да ги даде, без значение от апелите на партии и специалисти.

" Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на остарялото съветско въоръжение ще се решат незабавно проблемите с модернизацията и остарялото съветско въоръжение, е несъстоятелна ", сподели той единствено преди два дни.

" Прозорецът към този момент е затворен, само че вероятното количество, което щяхме да получим, е незначително на фона на цялата нужда от превъоръжаване на българската войска ", добави президентът.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли пък заяви, че Англия постанова възбрана за износа на всякакво съоръжение, за което е открито, че се употребява от Русия на бойното поле в Украйна. Международно координираният пакет от наказания включва възбраната за експорт на части за самолети, радиооборудване и електронни съставни елементи, които могат да бъдат употребявани от съветския военнопромишлен комплекс.

Лондон постанова наказания и на членове на управлението на съветската държавна компания за нуклеарна сила " Росатом " , както и на шефовете на двете най-големи съветски компании в региона на военната индустрия и на четирите най-големи банки.

Германия ще поддържа Украйна " толкоз мощно и толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели в това време канцлерът Олаф Шолц. Той добави, че немската помощ за Украйна - финансова и филантропична, както и оръжия, до момента възлиза на повече от 14 милиарда евро.

По-рано министърът на външните работи Алналена Баербок заяви, че Германия е подготвена да позволи на Полша да изпрати немски танкове " Леопард " за Украйна. Това стана, откакто полският министър председател Матеуш Моравецки нерече " недопустим " отводът на Берлин да позволи на членовете на НАТО да изпратят танковете, в случай че Съединени американски щати не изпратят своите бойни танкове " Ейбрамс ". Германия беше подложена и на рецензия от Латвия, Естония и Литва .

Няколко часа по-късно полският министър на защитата Мариуш Блашчак заяви, че Варшава към този момент е доставила първите си танкове " Леопард " на Украйна.

" Премиерът не може да участва тук, тъй като отпътува за Киев, с цел да достави танкове " Леопард " на Украйна ", сподели полският президент Анджей Дуда на съвещание на Съвета за национална сигурност.

Полша даде обещание да достави на Украйна общо 14 танка немско произвеждане и прикани и други европейски страни да създадат същото. Сега са доставени първите 4.

Швеция пък заяви, че ще достави на Украйна 10 танка “Леопард 2 “ и системи за противовъздушна защита HAWK като част от 11-и пакет с военна помощ.
Европейски Съюз и НАТО
Междувременно ръководители на Европейски Съюз и НАТО също означиха навършването на една година от началото на съветското военно навлизане в Украйна.

" Украинците ще решат бъдещето на своята страна. Украйна ще бъде свободна и ще бъде възобновена ", написа в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен . - " Справедливостта ще спечелва, пред нас е бъдеще, в което сме единни и ще бъдем с вас, докато е належащо ", добави тя обръщението си към украинците.

" Днес означаваме тъжна годишнина за Украйна, Европа и света. Свободна и самостоятелна Украйна значи свободна и самостоятелна Европа, Украйна ще надделее ", написа също в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел .

" Ще продължим поддръжката за Украйна толкоз, колкото е належащо, тя цели постигането на мир, независимост и справедливосто ", отбелязва председателката на Европейския парламент Роберта Мецола .

Трийсетте страни членки на НАТО също означиха своята поддръжка за Украйна.

" Ние, съдружниците от пакта, удостоверяваме нашата взаимност с държавното управление и народа на Украйна и неизменимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", се показва в изказването.

Според Алианса " Русия носи цялата отговорност за тази война, която е крещящо нарушаване на интернационалното право и на Устава на Организация на обединените нации ". В позицията се споделя още, че " не може да има безотговорност за съветските военни закононарушения и други жестокости " и на всички забъркани би трябвало да бъде потърсена отговорност за накърняването и нарушаванията на човешките права и интернационалното филантропично право. Посочват се депортациите на деца и обвързвано с спора полово принуждение.

" Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да изтегли всичките си военни сили от Украйна ", се прибавя в изказването.

Що се отнася до НАТО в него се показва, че " пактът е по-силен и по-единен от всеки път. Приветства се изборът на Финландия и Швеция да станат членки.

В България с обща фотография пред националния спектакъл " Иван Вазов " в София представители на дипломатическия корпус показаха взаимност с Украйна. Сред тях беше изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Първата годишнина от съветската инвазия в Украйна ще бъде маркирана и с манифестации и шествия в София и други градове, измежду които Велико Търново, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и други Събитието е под наслов: " Не на руzкия гнет! България е с Украйна! ".
 Лъжите на Путин за Украйна. Една година война  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР