Света Нина е родена около 280 г. в Кападокия, където

...
Света Нина е родена около 280 г. в Кападокия, където
Коментари Харесай

Днес почитаме светица - роднина на Георги Победоносец, служила цял живот на Бог! 4 прекрасни имена трябва да почерпят

Света Нина е родена към 280 година в Кападокия, където имало доста грузински селища. Баща й Завулон произхождал от благороден жанр, бил роднина на великомъченик Георги Победоносец и се употребил с благоволението на император Максимиан (284-305 г.). Бидейки на военна работа при императора, Завулон, като християнин, съдействал за освобождението на приели християнството пленени гали. Майка й Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий). Когато станала на 12 години, света Нина отишла в Йерусалим с родителите си, чиято единствена щерка била.

По взаимно единодушие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите й се разделили, с цел да служат напълно на Бога: татко й отишъл в Йорданската пустиня, а майка й била сложена за дякониса при храма на Гроба Господен. Възпитанието на св. Нина било поверено на благочестивата бабичка Нианфора.

През целия си живот Нина била целомъдрена и благочестива. Тя съумяла да откри християнска черква в Грузия и да покръсти доста грузинци.

Началото било мъчно, тъй като владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С голяма религия, упоритост и примирение, Света Нина съумяла да го покръсти. След него, неговите жители елементарно се приобщили към православната черква.

След като приел Христовата религия, владетелят Мириан станал значима персона за православието, както Свети император Константин (чества се на 21 май). Света Нина е одобрявана за просветителка и Небесна настойничка на Иверия (Грузия).

Имен ден през днешния ден честват Нина, Нинка, Калчо и Адам.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР