Свещеници от Сливенската епархия организират на 12 март протест пред

...
Свещеници от Сливенската епархия организират на 12 март протест пред
Коментари Харесай

След касираните избори: Свещеници от Сливенската епархия организират протест

Свещеници от Сливенската епархия провеждат на 12 март митинг пред постройката на Светия синод в София. Повод за тяхното неодобрение е това, че Светият синод касира резултатите от избора на епархийските гласоподаватели за претенденти за сливенски митрополит. На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени за претенденти от 10 оферти. Светият синод обаче касира този избор и одобри промени в наредбата, съгласно която би трябвало да бъде определен нов сливенски митрополит. С това свое решение провокира напрежение измежду духовниците. Един по един разнообразни митрополити започнаха да отдръпват подписите си под решението на Светия синод.

Според отец Никанор тази стъпка на Светия синод е била малко прибързана. Той счита, че може би митрополитите са били обезпокоени и комплицирани от разнопосочните информации.

" Тази стъпка беше в прорез с устава на Българската православна черква и изобщо с основите, върху които се гради православието в България ", изрече мнението си той пред БНР и акцентира:

" Ние живеем в една общественост. Всеки от нас е скъп, има своето място и право да въздейства на решенията на тази общественост. /.../ Ръководството на БПЦ е групово. Никога в 1054-годишната история на нашата черква ние не сме имали еднолично или патриаршеско управление на тази черква. Колкото и недостатъци да има тази система, тя работи и обезпечава духовната и законната легитимност на БПЦ и посредством тази система се реализира правилото на съборност на църквата ".

Според отец Никанор самото решение не е било толкоз ужасно, колкото наклонността Светият синод да стартира да се трансформира в самодостатъчен орган. Той предизвести, че това е път за приватизация на БПЦ:

" Ако се одобри, че Светият синод е като някакъв изкуствен интелект, който " в един миг полудява " и не се преценява с нищо, те могат да взимат каквито желаят решения, да не се преценяват с устава, не са подконтролни на никаква земна власт. 8 индивида, които вършат болшинството, в последна сметка ще имат като едни съакционери цялата Българска православна черква. Това е ужасно ".

Всеки би трябвало да е виновен и да не дръзва да мисли, че църквата му е бащиния и може да прави, каквото изиска, безапелационен бе свещеникът.

Отец Никанор счита, че с цел да се възвърне мирът в църквата и с цел да се преодолее най-бързо и безболезнено това прелъщение, би трябвало да се схване мнението на пловдивския митрополит Николай – всичко правено на 24 февруари от Синода да бъде анулирано, да се върнем в положението към 18 февруари и от определените двама претенденти за митрополит на Сливен Светият синод да продължи с каноничния избор, който да дефинира един от двамата за митрополит.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР