Свещеникът Йоан Ковал бе отлъчен от Руската православна църква. Причина

...
Свещеникът Йоан Ковал бе отлъчен от Руската православна църква. Причина
Коментари Харесай

Отлъчиха руски свещеник, призоваващ за мир в Украйна

Свещеникът Йоан Ковал бе отстранен от Руската православна черква. Причина са неговите апели за мир в Украйна. Миналият септември съветският патриарх Кирил прикани всички свещеници да се молят за победа на Русия във войната. Въпреки това, Ковал взема решение да се моли за мир вместо да слуша заповедите на патриарха.

 
С думата " победа " молитвата закупи агитационен смисъл и стартира да споделя на енориашите какво да мислят за тази война. Това е срещу моята съвест. Не можех да се поддам на политическия напън.
Йоан Ковал, духовник

Само смяната на една дума в неговите молитви- " победа " бе сменена с " мир ", накара Руската православна черква да лиши Ковал от свещеническия му статут. Подобно на режима на Путин, патриарх Кирил също е построил строга подчиненост в църквата, която изисква цялостно послушание.

 
Основният принцип е явен. Ако откажеш да се подчиниш, не си предан, а в случай че не си предан, нямаш място в църквата.
Андрей Десницки, професор по лингвистика във Университета във Вилнюс

След началото на военната интервенция в Украйна, по-голямата част от свещениците в Русия не заемат позиция. 3000 от общо 40 000 духовници подписаха обществено писмо целящо мир в Украйна. От Руската православна черква изясняват, че репресиите против духовниците, които поддържат мира, служат за наказване за присъединяване им в политиката.

 
Свещеник, който цели да стане политически пропагандатор, и се пробва да избяга от своите свещенически отговорности ще предстои на съответните санкции.
Вахтанг Кипшидзе, заместник-началник на пресслужбата на църквата

Същевременно, няма никакви последици за духовните лица, които поддържат войната във Украйна. Йоан Ковал ще продължи да служи в Турция, откакто е получил позволение от вселенския патриарх Бартоломей.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР