Свежите билки и подправки и техните изпълващи аромати са сред

...
Свежите билки и подправки и техните изпълващи аромати са сред
Коментари Харесай

Няколко трика да запазим подправките и билките дълго

Свежите билки и подправки и техните изпълващи аромати са измежду неповторимите усети на лятото. Всеки обича неподправения им аромат, разбъркан с този на зеленчуците в салатата, или апетитното им благоухание в ястията. Когато е лято, е елементарно да им се насладим, само че в случай че решим да съхраним аромата им и за по-студените месеци, нещата стават малко по-сложни.

Но не и невъзможни.

Ето няколко съвета по какъв начин да запазим подправките и билките и удоволствието от тях за по-дълго:

Номерът да ги съхраняваме в хладилника

Всеки се е сблъсквал с неприятната изненада да откри връзката си с пресни подправки увехнала и изгубила аромата, макар че е била купена предходния ден. Кориандърът е пожълтял, босилекът е съвсем изсъхнал… Но това е разумно, билките са нежни и имат потребност от вода, с цел да живеят, другояче изсъхват. За да запазят свежестта си и усетът им да остане неизменен по-дълго време, има един доста елементарен трик - задоволително е да изплакнете връзката лук или магданоз и добре да ги завиете в мокра абсорбираща хартия. След това ги сложете в пластмасов плик или в херметическа кутия и ги поставете в отделението за зеленчуци в хладилника.

Ако оставите влажната хартия (трябва да я напоявате с по малко вода всеки ден), ще можете да съхраните билките си най-малко седмица.

Как да изсушим билките и подправките

 Сушене на подправки и билки

Може и да не се сещаме постоянно, само че множеството от подправките могат да се употребяват и изсушени, тъй като и тогава резервират уханието си. Това е по този начин, тъй като ароматизиращата им мощност става по-концентрирана, откакто един път са изсушени. За да съхраним за най-малко една година мащерка, чубрица или риган, имаме две варианти:

- обичайно сушене - един път изплакнали подправките, можете да ги съберете на букет, да ги завържете и да ги закачите с листата надолу на проветриво, за предпочитане мрачно и топло място. Билките ви би трябвало да се изсушат след две седмици. След това може да ги сложите в херметическа кутия или в буркан, на клонки или на листа;

 Сушене на билки във фурна

- сушене във фурната - с цел да ги изсушите във фурната, разстелете подправките си върху тава и включете на ниска температура (40 до 50°), оставяйки малката врата на фурната полуоотворена. Ще разберете, че билки са изсушени, когато се късат сред пръстите ви. За още по-бързо сушене, може да ги разстелете сред два листа от абсорбираща хартия и да ги сложите в микровълновата печка на оптималната скорост за 60 секунди. Ако и по-късно не са се изсушили, включете ги за още 30 секунди.

Съхранение на подправки и билки посредством заледяване

 Замразяване на билки

Най-добре е да замразите подправките и билките незабавно откакто са набрани, тъй като тъкмо в този миг те са най-вкусни и потребни. Преди да ги замразите, ги измийте с бистра вода и по-късно ги подсушете с забрадка.

След това отделете листата на подправките, нарежете стръковете лук, тъй като ще ви е по-лесно да ги употребявате след това, и ги замразете в херметическа кутия или плик с цип.

Един ултра удобен трик: пликче за лед. Достатъчно е да напълните пликчетата с нарязаните на ситно подправки и да добавите малко вода - това ще направи ароматните ледчета подготвени за потребление. Водата даже може да бъде заместена със зехтин, по този начин ще е още по-вкусно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР