Св. Николай се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името

...
Св. Николай се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името
Коментари Харесай

Защо св. Николай е закрилник на имота и парите

Св. Николай се посочва Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край. Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е прочут приживе. Всичките му каузи имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават излекуване. Постигал го с чудна лекост. Често е именуван и Св. Николай Угодник поради своята сърдечност да се притече на помощ постоянно, когато има потребност.

Свети Николай е и покровител на моряците, на дамите и на банкерите. И защото мощите му са били отмъкнати от крадци, той се смята за настойник и на крадците.

Спасението на трите девици

Преданието споделя по какъв начин Св. Николай оказал помощ на изгубил благосъстоянието си човек с три дъщери. В това време девойките не можели да се омъжат без зестра и имало огромна заплаха да бъдат принудени да станат блудници. И когато обезвереният татко се решил да продаде най-голямата щерка, внезапно някой трансформирал ориста й. Разбира се, това бил светецът, който подхвърлил торбичка с жълтици през прозореца и си тръгнал, без да бъде оголен. Същото се повторило и за втората, и за третата щерка – по една торбичка, с чиято помощ девойките успявали да се омъжат. На третия път търговецът хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите. Дълго тичал след него и в мига, в който съвсем го застигнал, съзрял Божия делегат. Осъзнал, че единствено свят може да бъде непредвиденият подарък, който го избавил от грях. Оттогава почитат св. Николай като покровител на парцела и парите.

Според един от разновидностите на легендата Св. Николай подхвърлил торбите с жълтици не през прозореца, а през комина. Те попадали в чорапите, оставени да се сушат на камината. Така било сложено началото на традицията да се оставят чорапи на Коледа, в които положителният дъртак слага своите дарове.

Възкресението на децата

Една от най-популярните митове е и най-жестоката. Касапин умъртвил три деца и ги разчленил в каца за осоляване на месо. Когато Св. Николай съзрял стореното, горещо се помолил и молитвите му били чути – децата оживели като по знамение. Тази история е и най-често изобразяваният претекст в изображенията - Св. Николай с трите възкръснали деца.

Повелител на морските стихии

Св. Николай тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се развихрила стихия, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е починал. Свети Николай обаче възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на заповедник на морските стихии и покровител на моряците.

Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Св. Николай запушил дупката с жив шаран, от която преживелица останала традицията на Никулден да се поставя шаран на трапезата.

Свети Николай чува и молбите на онеправданите и незаслужено упрекнатите. Безброй са чудесата, осъществени от Светеца, който е на респект както при православните християни, по този начин и при католиците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР