АЕЦ Козлодуй ще прекрати договора с Русия за доставката на

...
АЕЦ Козлодуй ще прекрати договора с Русия за доставката на
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво

АЕЦ " Козлодуй " ще приключи контракта с Русия за доставката на нуклеарно гориво. Това разгласи изпълнителният шеф на компанията Валентин Николов. Приключило е първото зареждане на пети блок от централата с американско горово.

" Ние в 4-годишния интервал би трябвало да приключим диверсификацията, която е толкоз нужна на България поради и геополитическата конюнктура. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която започва преди 50 години, в този момент също ще бъдем първата, която ще имаме напълно диверсифицирано гориво в нашата централа ", уточни Валентин Николов - изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

" Днес присъстваме на един исторически миг. Исторически по своята същина, защото в 50-годишната история на АЕЦ " Козлодуй ", за първи път централата ще работи с различно гориво ", посочи Владимир Малинов - длъжностен министър на енергетиката.

" Диверсификацията на нуклеарното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше подхваната от няколко държавни управления. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, откакто диверсифицира източниците си на гориво ", съобщи Кенет Мертен - дипломат на Съединените щати в България.

" Какво по-хубаво от това, което се случва през днешния ден? Наистина това е към този момент приключен първи стадий на действителна диверсификация на ядреногоривния развой. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и към този момент вложени от " Уестинхаус ". Това е в действителност начало на обособяване на България от съвсем цялостната взаимозависимост от Русия. 95%, в случай че не се неистина, беше зависимостта от Русия и изобщо към всевъзможни енергоизточници. И без да политизирам ще кажа, че постоянно е добре човек да има избор ", сподели служебният министър председател Димитър Главчев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР