Сусамовото семе е една от любимите подправки на хората вече

...
Сусамовото семе е една от любимите подправки на хората вече
Коментари Харесай

Сусамово Семе

Сусамовото семе е една от обичаните подправки на хората към този момент хилядолетия наред. То е обичайната добавка към ястията в ориенталската кухня. Само една лъжичка сусамово семе прави индивида по-жизнен и деятелен. Освен че е богато на витамини, то е и доста вкусно.

История на сусама

Сусамовото семе е може би най-старата фалшификация, известна на индивида, която датира от 1600 прочие Хр. То е било надълбоко ценено поради маслото си, което е извънредно резистентно на гранясване. Сезам, отвори се (на британски sesame значи сусам), прословутата фраза от книгата 1001 нощи, отразява отличителното свойство на сусама да разтваря пашкула си, когато доближи етапа си на узряване. Научното име на сусамовото семе е Sesamun indicum.

Сусамът съставлява дребни, плоски, овални семки с усет на орехи и с доста внимателен мирис. Те могат да са с друг цвят според от типа им. Има бял, жълт, черен сусам и червен сусам.

Сусамовото семе е мощно ценено поради високото си наличие на сусамово масло, което е извънредно неподатливо на повреждане. Не би трябвало да прекалявате с потреблението на сусамово семе, тъй като то е висококалорично. В 1 с.л. сусам се съдържат към 50 калории.

Предполага се, че сусамът идва от Индия, защото за първи път се загатва в индийските митове, в които е бил знак на безсмъртието. От Индия сусамовото семе се популяризира до Средния изток, Африка и Азия.

Днес най-големите производители на сусам са Индия, Китай и Мексико.

Състав на сусама

 Сусамов Геврек

Сусамовото семе е освен извънреден източник на мед и манган, само че и доста добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В допълнение към тези скъпи минерали и витамини, сусамът съдържа и две неповторими съставки - сезамин и сезамолин. Сусамовото семе е богато на цинк и триптофан. Само четвърт чаша от него обезпечава 74% от дневната потребност мед, 35% от калций и 32% от магнезий.

Избор и предпазване на сусамово семе

- Ако купувате сусамовото семе пакетирано, погледнете дали опаковката е херметически затворена;

- Ако е допустимо, помиришете сусама, с цел да се убедите, че не се е развалил;

- Ако сусамовото семе е необелено, то може да се съхранява на хладно, изсъхнало и мрачно място. Ако е обелено, е добре да се съхранява в ледник или във фризер.

Сусамовото семе в кулинарията

 Сусамки

Сусамовото семе е съществена съставна част на тахинито (пастата от сусамово семе) и на прелестния арабски сладкиш - халвата. Сусамът е наличен целогодишно.

Сусамовото семе е чудесна фалшификация, която може да се добави към редица ястия, придавайки им плътност и прелестен усет. Домашните печива стават неустоими с лъжичка-две сусамово семе. Комбинира се доста добре с лимон и мед. Добавете сусамово семе към тестото за кифлички, питки или кексове. Може да го поръсите върху задушени зеленчуци или салата. Направете пилешките шишчета и хапки по-вкусни, овалвайки ги в сусамово семе.

Друг вид да приготвите вкусно пиле, е като да смесите сусама с оцет, мед и чесън и с получената примес да намажете пилето преди печене. Може елементарно да препечете сусамовото семе. Сложете няколко лъжички в изсъхнал тиган и ги запечете за 1-2 минути, до момента в който покафенеят леко. В този си тип то се трансформира в чудесна декорация на соленките или фалшификация за оризови ястия. Може да ги смесите с майонеза и пуешко или риба звук и да ги намажете на сандвичи.

Ако имате черен сусам (нигела), преди да го добавите към ястия, здравословни смутита, закуска с кисело мляко и салати, го накиснете във вода за една нощ. По този метод ще го извършите по-лесно смилаем и по-бързо усвояващ се от организма. Черният сусам е потребен също, тъй като в състава му се обитават желязо, витамин B, цинк, калций. Преди ястие сусамовите семена би трябвало да се препекат в изсъхнал тиган за няколко минути.

Ползи от сусамовото семе

 Черен сусам

Сезаминът и сезамолинът принадлежат към групата на така наречен лигнани, които имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е резултати. Сезаминът защищава черния дроб от неподходящите въздействия на кислорода.

- Богато е на потребни минерали. Сусамовото семе е доста богат източник на мед, магнезий и калций, които, от своя страна, дават следните здравословни резултати:

- Медта дава утешение при ревматичен артрит. Ефективността на медта се дължи на обстоятелството, че тя е значим микроминерал, играещ значима роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи;

- Магнезият поддържа сърдечносъдовото и респираторното здраве. Той е доста потребен в случаи на въздушни конвулсии при аритмия, намалява високото кръвно налягане и възвръща естествения сън при дамите в интервала на менопаузата;

- Калцият оказва помощ в отбраната от рак на дебелото черво, остеопороза и мигрена;

- Цинкът е доста значим за здравината на костите. Съдържащият се в сусамовото семе цинк е изключително положително решение за мъжете в преклонна възраст. Макар да се смята, че остеопорозата е присъща за дамите след менопаузата, се оказва, че тя е евентуален проблем и за по-възрастните мъже, което значи, че те би трябвало да включат в диетата си храни, богати на този минерал.

Цинкът е доста значим детайл за синтезирането на колаген, който пък е виновен за здрава кожа и коса. Следователно сусамът може да се дефинира като положително и естествено козметично средство. Сусамовото масло има силата да забави появяването на признаците на стареене, както и да ограничи появяването на белези по кожата;

- Фитостеролите, намиращи се в сусамовото семе, намаляват равнищата на холестерол. Фитостеролите са съединения, които се намират в растенията и имат химична конструкция, близка до холестерола. Когато участват в диетата ни в задоволително количество, те редуцират равнищата на холестерол в кръвта и усилват отговора на имунната ни система към риска от избрани типове рак;

- Хапвайте сусам за здрава джука празнина - с помощта на своето стягащо и актибактериално деяние семената отстраняват бактерии, които другояче биха нанесели вреди както в устната празнина, по този начин и в други област от цялото тяло. Сусамът може да ви отърве от зъбната плака и потъмняването на зъбите. За тази цел или за профилактика може да жабурите с 1 с.л. сусамово масло заран и вечер преди лягане;

- Сусамовото семе изобилства и от желязо, което го прави потребно за страдащите от анемия. Ако имате подобен проблем, прибавете шепа сусам към млечната си закуска заран. Само тя ще ви набави 29% желязо;

- При проблеми с храносмилането, хапвайте сусам, с цел да облекчите неразположението. Семената съдържа фибри, които се грижат за лесното мелене на храната и здравето на храносмилателната система;

- Ако сте прекалили с алкохола, детоксикирайте организма със сусам. Той се грижи за черния дроб и му оказва помощ да обезврежда нездравословното деяние на алкохола. Пречиства организма от токсините;

- Смята се, че има връзка сред черния дроб и очите. От това следва, че сусамът е потребен и за възстановяване на зрението. Хапвайте сусам за положително очно здраве.

Внимание! Не бива да се стига до предозиране и свръх консумация на сусам, тъй като това може да докара до стомашни неразположения, болежка или раздразнение.

Във всички останали случаи може да се поглезите с някои бухнал сусамов геврек или пък някоя от нашите здравословни предписания със сусам.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР