Супите и чорбите са ястия, които се приготвят чрез варене,

...
Супите и чорбите са ястия, които се приготвят чрез варене,
Коментари Харесай

Кои са най-витаминозните супи?

Супите и чорбите са ястия, които се подготвят посредством варене, и които могат да имат най-разнообразен състав. Това значи, че могат да са месни, зеленчукови, смесени, млечни и даже плодови. Също по този начин могат да бъдат топли или студени, със застройка или без и така нататък

Това, което е особено за всички супи обаче, е, че те се сервират нормално на обяд като първо ядене и имат за цел да подготвят храносмилателния тракт да приема храната и да покачат апетита.

Те се употребяват необятно в диетичното меню и са извънредно подобаващи при профилактиката на редица болести. Но може би най-важното е, че в случай че са приготвени вярно, те са и доста витаминозни, което ги трансформира в превъзходен източник на сила. Ето кои са 5-те най-полезни и витаминозни супи съгласно експертите:

1. Супа от листни зеленчуци

Независимо дали ще изберете да употребявате коприва, спанак, лапад или други зеленолистни зеленчуци, значимото е да не ги оставяте дълго време да се варят, тъй като по този метод ще изгубите огромна част от потребните им субстанции, в това число и витамините. Задължително слагайте морковите и лука най-малко 20 минути, преди да сложите листните зеленчуци, на които не им би трябвало повече от 5- 10 минути, с цел да станата подготвени.

 Зелена чорба

2. Плодови супи

Избирайте освен богатите на витамини плодове, само че и тези, които са си в сезона. В противоположен случай рискувате плодовете да не са толкоз свежи, а затова и не толкоз витаминозни.

3. Борш

Тази обичайната за Русия, Украйна и Молдова чорба се прави с доста зеленчуци, което я трансформира в същинска витаминозна бомба. В множеството случаи към нея се прибавя и алено цвекло, което има скъпи антиоксидантни свойства.

 Борш

4. Почти всички азиатски супи

В случая става въпрос за тези азиатски супи, които се подготвят с кълнове и/или с водорасли, които са изобилен източник на сила и са извънредно потребни.

 Азиатска чорба

5. Почти всички студени зеленчукови супи

С изключение на по този начин добре познатия ни таратор, който също е доста потребен, само че не толкоз богат на витамини, съвсем всички студени зеленчукови супи, измежду които и гаспачото, са доста витаминозни заради простата причина, че продуктите не се подлагат на термична обработка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР