Summit, създаден от IBM, е към момента най-мощния суперкомпютър в

...
Summit, създаден от IBM, е към момента най-мощния суперкомпютър в
Коментари Харесай

И суперкомпютрите ще търсят лекарства и ваксина срещу COVID-19

Summit, основан от IBM, е все още най-мощния суперкомпютър в света

[Wikimedia] Съединени американски щати, IBM и други компании и организации са дали на откриватели достъп до най-малко 16 суперкомпютъра, за по-бързо да бъде открита ваксина и ефикасни медикаменти против ковид, написа Wall Street Journal. В неделя Белият дом разгласи, че е стигнал до съглашение за консорциум от притежатели на суперкомпютри, в който влизат IBM, Гугъл Cloud, Amazon Web Services, Microsoft и други.

В Съединени американски щати се намират двата най-мощни суперкомпютъра в света, и двата създадени от IBM, както и четири от представителите в топ 10. Най-бързият компютър за високи калкулации (HPC; High-Performance Computing), който се намира в Оук Ридж, Тенеси, към този момент е разкрил 77 евентуални лекувания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През консорциума ще могат да минават планове от университетския, държавния и частния бранш, стига да са свързани с ковид. В него влизат както специалисти по суперкомпютри, по този начин и биолози и епидемиолози, които ще вземат решение кои планове да минават и кои ще бъдат с приоритет. " Търсим задания и планове, които ще имат най-бърз резултат и най-голяма тежест ", разяснява Дарио Гил, шеф на IBM Research.

С калкулации към лек

" Имаме потребност на първо място от лек. За да стигнем до там, би трябвало да впрегнем всички сили на науката. Усещането е за рискова потребност ", прибавя още Гил. Общо 16-те суперкомпютърни системи, които са налични през консорциума, имат 265 петафлопа потенциал за калкулации, 775 хиляди процесорни ядра и 34 хиляди графични процесори.

Суперкомпютрите се употребяват за проблеми, които изискват големи калкулации в секунда и лишават прекомерно доста време, с цел да бъдат симулирани посредством общоприети компютри. Досега те също се употребиха за симулации на резултати от медикаменти - положителни и отрицателни. Хилядите процесори, с които разполагат HPC машините, координират дилемите и ги обработват едновременно.

Създаването на консорциума идва и след остри рецензии против Вашингтон поради слабата подготовка на здравния бранш и неналичието на всеобщо тестване. Преговорите за основаването на консорциума са почнали на 18 март и са завършили 4 дни по-късно, относително бърза реакция от страна на забърканите страни. " Пандемията е всичко, с което цялото изследователско общество се занимава и сме подготвени да помогнем на американския народ в този спешен миг ", разяснява Майкъл Крациос, софтуерен шеф на държавното управление и помощник на президента Доналд Тръмп.

Друга самодейност, която се развива редом, е Folding@Home - план, който не разполага с действителен физически суперкомпютър, а употребява част от потенциала на компютрите на всички, които желаят да вземат участие. Различните задания, които се вземат решение през Folding@Home, минават през цялата облачна мрежа на участниците. Общата мощ на участниците в плана в дадени моменти задминава силата на втория по мощ суперкомпютър в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР