Суданската армия преустанови преговорите в сряда за прекратяване на огъня

...
Суданската армия преустанови преговорите в сряда за прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Суданската армия се отказа от преговори

Суданската войска прекрати договарянията в сряда за преустановяване на огъня и, което поражда опасения от нови кръвопролития и безпорядък, сподели судански дипломатически източник представен от Ройтерс.

Преговорите със съперничещите паравоенни Сили за бърза поддръжка (RSF) на май и доведоха до декларация за задължения за отбрана на цивилни и две краткосрочни съглашения за преустановяване на огъня, които бяха неведнъж нарушавани.

Армията и RSF се споразумях а да удължат с пет дни тъкмо преди да изтече късно в понеделник.

Двете страни , което поражда опасения за дълготрайно принуждение, което може да дестабилизира други страни в района.

Жителите оповестяват за и в Омдурман оттатък река Нил до късно във вторник.

Примирието беше подписано с посредничеството и се следи отдалечено от Саудитска Арабия и Съединените щати, които настояват, че то е било нарушено и от двете страни , само че въпреки всичко е разрешило доставката на помощни хранителни запаси на към 2 милиона души.

Войната принуди, в това число повече от 350 000, които минаха в прилежащи страни.

Райони на столицата са наранени от необятно публикувани грабежи и чести спирания на електрозахранването и водоснабдяването. Повечето лечебни заведения са спрени от работа.

Организацията на обединените народи, някои филантропични организации, посолствата и елементи от централното държавно управление на Судан реалокираха интервенциите си в Порт Судан, в щата Червено море на Судан, основният център за мореплаване, който не беше обект на вълнения.

Лидерите на армията и RSF заемаха висши позиции в ръководещия съвет на Судан, откогато някогашният водач Омар ал Башир беше свален по време на национално въстание през 2019 година

Те проведоха прелом през 2021 година, защото трябваше да предадат управлението на съвета на цивилни, преди да се скарат за командната верига и преструктурирането на RSF при планувания преход.
 Военен прелом в Судан
Военен прелом в Судан

Военни без опознавателни знаци са сложили под домакински арест премиера Абдала Хамдок
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР