Студентите, следвали в Първия Ленинградски медицински институт знаят тази история.

...
Студентите, следвали в Първия Ленинградски медицински институт знаят тази история.
Коментари Харесай

Чие сърце държеше до себе си академик Владимир Алмазов?

Студентите, следвали в Първия Ленинградски медицински институт знаят тази история. Тя се предава от випуск на випуск. Началото на тази действителна преживелица, разбиваща визиите за обичайна медицина, стартира в средата на предишния век.
През 2001 година назовават Алмазов Ломоносов от Торопец. Бъдещият талант на кардиохирургията е роден в село Русаново, Тверска област. След като приключва здравно учебно заведение през 50-те години, той стажува в болница в Ленинград. Както прилича на стажантите, Володя участва на прегледите на пациентите, признати в лечебното заведение. Сред тях е младо момиче, което е диагностицирано със септичен ендокардит. Тази инфекциозна болест през тези години се е считала за нелечима и прогнозите за бедното момиче били извънредно неподходящи. Пациентите с ендокардит се считали за безнадеждни случаи.
Девойката била прегледана от доста светила, само че всички вдигали плещи. Сред медиците към леглото й бил и надареният стажант Алмазов. Самият той първоначално не усетил полъха на възприятието, което неудържимо го привличало към болната. Съвсем скоро Владимир осъзнал, че е влюбен.
Момичето не останало безразлично към благите жестове на стажанта. Тя също се влюбила и... почнала да се възвръща! Нейният Володя повтарял всеки ден, че тя ще се оправи. Той откровено вярвал в това. И чудото се случило - обезсърчителен пациент съумял да победи инфекцията. Когато тя след дълго лекуване била изписана от болничното заведение, Алмазов й предложил брак. Девойката се съгласила и младите се венчали. 
Бившият стажант Владимир Андреевич Алмазов станал знаменит доктор. През целия си живот е написал повече от триста научни публикации в региона на кардиологията. Оглавявал Първи Ленинградски медицински център, а шест години по-късно, през 1978 година, той става основен кардиолог на Ленинград. Именно той е един от първите в Русия, който учи стволови кафези.
Но Владимир Андреевич бил освен извънреден академик, само че и любящ татко на две деца. За 25-ата годишнина от сватбата си Алмазови поканили лекарите, които в миналото се опитвали да лекуват " безнадеждния случай " и предвещавали на момичето сигурна гибел.
За страдание няколко години по-късно празненство брачната половинка на кардиолога умряла. Преди гибелта си обаче тя оставила наследство, съгласно което сърцето й става „ благосъстоятелност “ на Първи медицински институт. Така на масата на шефа на Научноизследователския институт по кардиология към Министерството на здравеопазването Владимир Алмазов се появил буркан със сърцето на обичаната му. То послужило като увещание, че чудесата се случват и болното сърце се лекува от любящо сърце.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР