Свикнали сме да мислим, че извънземните вероятно са като нас,

...
Свикнали сме да мислим, че извънземните вероятно са като нас,
Коментари Харесай

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Свикнали сме да мислим, че извънземните евентуално са като нас, само че зачестяват хипотезите, че в случай че в миналото ще има контакт, той може би ще е с всевъзможни форми на изкуствен интелект, каквито не можем даже да си представим. Това е и мнението на английския кралски астроном лорд Мартин Рийс, споделено от него наскоро пред BBC. Лорд Мартин Рийс, който работи към университета в Кеймбридж, е създател на If Science is to Save Us и The End of Astronauts, в съавторство с Доналд Голдсмит.
Според Рийс, на Земята софтуерната еволюция на изкуствено интелигентните мозъци едвам в този момент стартира. Може да минат единствено още един или два века, преди хората да бъдат изпреварени или надминати от неорганичния разсъдък. Ако това се случи, нашият тип би бил единствено къса интерлюдия в историята на Земята преди машините да поемат властта. Авторът проектира тази мисъл и за по-широкия Космос: по-вероятно ли е извънземните да са от плът и кръв като нас, или в техните кораби ще доминират роботите? И в случай че това е по този начин, ще можем ли да го разберем?
Човечеството все търси себеподобни форми на живот в извънземното пространство. Но в случай че еволюционният преход към неорганичен разсъдък е неминуем във Вселената? Тогава ще е все по-малко евентуално нашите телескопи да уловят човекоподобен разсъдък в отрязъка на времето, когато той към момента е бил въплътен в тази форма. Може би е по-вероятно извънземните да са отдалечено електронно поколение на други органични същества, които са съществували от дълго време...
Перспективата за неорганичен извънземен разсъдък повдига някои поразителни благоприятни условия. Ако тези същества са там, те биха работили и мислели изцяло друго от нас. Те може да не желаят да бъдат открити. Наистина, техните планове може да са невъзможни за схващане. 
Нататък Рийс разказва следната картина: неорганичният разсъдък въобще не се интересува дали има въздух за дишане на която и да е планета. Междугалактическите пътешествия не носят никакъв риск за съвсем безсмъртните. Защо пък да не предпочетат да живеят в нулева гравитация – в нея могат с лекост да се създават доста огромни обекти, в това число и околопланетни мегаструктури като сферата на Дайсън?
Ако имат основани на силиций мозъци, извънземните роботи ще осъзнаят, че биха могли да изразходват по-малко сила в по-студени райони, надалеч от планетарните системи. При всички положения ще са разкрили от дълго време нови способи за приемане на сила, които просто не можем да си представим. 
Защо все чакаме те да са нападателни? Това е качество на еволюиралия човек на Земята, опитвал се да оцелее и да надмогне естествения асортимент. Извънземните мислещи машини може въобще да не имат това качество. Може би те просто са по-съзерцателни. Нищо чудно от дълго време да са в близост и да ни следят. Не можем да преценим дали „ огромната тишина “ на Космоса значи тяхното неявяване или просто желание.
Техният по-напреднал разсъдък би могъл да им разреши да схващат значими аспекти на действителността, които ние не можем, тъкмо както маймуната не може да разбере квантовата доктрина, разсъждава кралският астроном. Във Вселената има сложности, които нито интелектът ни, нито сетивата ни могат да схванат, само че електронните мозъци може да имат напълно друго усещане.
Интелигентността може да се развие по всевъзможни способи. Има планетарни системи, които са най-малко един милиард години по-стари от нашите, тъй че е допустимо интелектът към този момент да се е развил в нещо неорганично, заключава Рийс пред Ричард Фишър от BBC.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР