Студенти по медицина влязоха като доброволци в COVID отделението на

...
Студенти по медицина влязоха като доброволци в COVID отделението на
Коментари Харесай

Студенти влязоха в болницата в Свищов

Студенти по медицина влязоха като доброволци в Коронавирус отделението на болничното заведение в Свищов. Двамата третокурсници от Медицинския университет в Плевен са измежду първите, които се отзовават на апелите за помощ, заяви Българска национална телевизия.

И по този начин обаче обстановката с неналичието на медицински личен състав остава доста сериозна. Тази седмица за няколко дни в болничното заведение влязоха и няколко депутати, само че досега образецът им не беше последван от никой. Освен студентите.

21-годишният Димитър Николаев е студент по медицина в Плевен. Съдбата на болничното заведение в родния му град Свищов го трогнала и без капка съмнение решил да влезе като доброволец в Коронавирус отделението.

" Все още не бях 100 % сигурен дали да взема решението и след това стана много сериозен проблем и се разшумя, че в Свищов има сериозен дефицит на фрагменти и взех решение, че просто би трябвало да вляза ", сподели Димитър Николаев - студент по медицина.

С Димитър и неговата състудентка Мария Димитрова се срещаме минути след края на първото им дежурство в Коронавирус отделението на Свищовската болница.

" Това ни е първата нощна счита, която изкарахме. Докарахме една нова жена и това беше може би сериозната обстановка, тъй като не чакахме, само че ситуацията беше овладяно бързо ", споделя Мария Димитрова - студент по медицина.

Според двамата студенти, потребността от експерти в лечебното заведение, с които да работят дружно, е извънредно сериозна.

" Имаше известна доза боязън вътре в отделението, само че той не е от това да се заразиш, ами от това, че в случай че стане нещо с някой пациент, няма доктор, който да е вътре в отделението, ами би трябвало да викаме от други отделения ", споделя Димитър Николаев.

" Повече ме е боязън от това, че не съм задоволително способена да окажа безусловно съответна здравна помощ, само че има сестра тук, която ни оказва помощ и се учим от нея ", сподели Мария Димитрова.

Бъдещите лекари споделят, че ще останат в отделението колкото е допустимо повече. Очакват към тях да се причислят и други студенти, само че се надяват на помощ и от страна на лекарите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР