Сценариите за ускорено извеждане на въглищните централи до 2030 г.

...
Сценариите за ускорено извеждане на въглищните централи до 2030 г.
Коментари Харесай

КНСБ: Сценариите за бързо спиране на въглищните централи до 2030 г. не произтичат от поети ангажименти

Сценариите за ускорено извеждане на въглищните централи до 2030 година не произтичат от поети от българската страна и съгласувани със обществените сътрудници задължения, заради което те са напълно неприемливи за нас. Това се показва в мнение на Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) по отчет на Комисията за енергиен преход (КЕП) и Пътна карта за климатична индиферентност, които ще бъдат показани на съвещание на комисията на 4 септември 2023 г.

В мнението се споделя, че сюжетът с бързо прекъсване на въглищни мощности е недопустим, съдържа високи опасности за сигурността на доставките, по-високи разноски и висока обществена цена.

От синдиката показват кардинална поддръжка за направения извод за полезността на модела и задълбочеността на прогнозите при създаване на сюжетите за последователно извеждане от употреба на въглищните централи до 2038 година и метода, изложен в плана на „ Пътна карта за индиферентност във връзка с климата “, съгласно който през 2026 година страната ни ще има „ разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища (3000 МВт) “, към 2030 година – 2000 МВт и към 2035 година – 1000 МВт.

Считаме, че тези цели отразяват договореностите с Европейската комисия (ЕК) по Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата, за което КНСБ неведнъж е упорствала, се показва в мнението. От синдикалната организация показват поддръжка на оценката за създаване на нови базови нуклеарни мощности след понижаване на производството от въглищни блокове. Този метод акцентира устрема за опазване на построената национална инфраструктура и подготвеност, се показва в мнението на КНСБ.

От синдиката упорстват, че поддържат метода, изложен в плана на „ Пътна карта за индиферентност във връзка с климата “, само че се отнасят сериозно към редица аспекти на отчета. Според синдикатите се подценяват опциите за стопански растеж и се подценяват вероятните рецесии, налагащи обезпечаване на национално енергийно произвеждане. Изразяват се запаси по оптимистичните допускания за скоростта при нахлуване на нови технологии и новаторски решения за систематични услуги. 

От КНСБ са на мнение, че " при деликатен прочит на отчета може да се види, че в огромната си част се разчита на бъдещи технологии или на бъдещо възстановяване на сегашните характерности на технологии за предпазване на сила и балансиране. Този метод е рисков, както заради ограничавания финансов запас за бързото им развиване, по този начин и заради откритите проблеми във веригите на доставки от трети страни. Считаме, че оценките за сполучлива композиция на нови ВЕИ с нови технологии за предпазване и балансиране следва да се основават единствено на потвърдени, ефикасни и на конкурентни цени технологии ", декларират от КНСБ.

От КНСБ считат, че проектите за ускорено въвеждане на ВЕИ трансферират нови, обилни тежести към крайните консуматори, като ги задължава да вкарват нови системи за ръководство, надзор на товарите и присъединяване на кратковременни пазари.

Относно опцията за компенсиране на въглища с природен газ, КНСБ са на мнение, че не се регистрират общите опасности при заменяне на народен енергиен запас с вносен, който е потвърдено нестабилен във времето. Осигуряване на доставките на електрическа сила у нас в интервали на незадоволителна национална генерация още веднъж ще бъдат покривани главно от централи, работещи на природен газ, само че в чужбина. Това също е нестабилен модел за сигурна доставка на електрическа сила, както се изисква, според закона за енергетиката, се показва в мнението.

Сценарият с гладко ограничение на производството на електрическа сила от въглища следва да се изведе като водещ в енергийната политика на страната, се показва в позицията на КНСБ. Дават се и следните рекомендации: да се обезпечи разполагаем на резервиращи потенциали на въглища в целия интервал до 2038 година, да се възнамерява процесът на овакантяване на въгледобивните сектори по метод, който не позволява негативно екологично въздействие; да се обвързва процесът на понижаване на индустриалните действия с процесите на нови индустриални действия и изпреварващо основаване на различна претовареност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР