Строителните дейности по модернизацията на жп гара Искър, която е

...
Строителните дейности по модернизацията на жп гара Искър, която е
Коментари Харесай

НКЖИ завърши модернизацията на жп гара Искър

Строителните действия по модернизацията на жп гара Искър, която е част от най-големия транспортен възел в София, завършиха. Гарата е част от главната TEN-T мрежа на територията на България по направление югоизток. Това е първият главен ремонт на оборудването, което е издигнато през 50-те години на 20 в.

Само за два месеца Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ съумя да приключи три значими инфраструктурни плана – жп гарите Стара Загора и Искър, както и връзката сред пристанището в Бургас и вътрешността на страната “, съобщи зам.-министърът на превоза и известията Бисер Минчев по време на откриването на реконструираната жп гара Искър в София, представен от пресцентъра на ведомството.



Той акцентира, че гарите са едни от главните точки, които посрещат пасажерите и точно по тази причина модернизацията им е от такова огромно значение.

Построена преди повече от 70 години, гара Искър заема значима част в железопътната история на България ”, изясни зам.-министърът и добави, че от през днешния ден към този момент е вдъхнат нов живот на гаровия комплекс.

Обхватът на плана включва цялостна рационализация на цялата инфраструктура и помощните софтуерни здания и уреди, уточни генералният шеф на НКЖИ Мария Генова.

Гара Искър е проектирана, построена и въведена в употреба през интервала 1950 – 1955 година Проектът за реорганизация и рационализация обгръща приемното здание, което е със застроена повърхност 950 кв. м, доставка и монтаж на асансьор за лица с понижена пъргавина, както и отвесна планировка (ландшафтно оформление) на пространството към приемното здание.

Проектът предвиждаше преустрояване на вътрешни пространства, рационализация и рехабилитация на съществуващата постройка за възстановяване на нейните техническо-експлоатационни характерности. Обхватът на плана включваше цялостна реорганизация на цялата инфраструктура на обекта и помощните софтуерни здания и уреди, посредством внедряването на нови енергоефективни, високотехнологични съвременни съоръжения – електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК и пожароизвестителна.

Припомняме, че дейностите стартираха през 2019 година Рехабилитацията на гаров комплекс Искър е част от плана „ Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичене “. През 2020 година бе приключен ремонтът на гара Подуяне, а през 2021 година и на гара Казичене.

Реконструкцията на жп гара Искър е осъществено със съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година – инструмент на кохезионната политика на Европейския съюз. Стойността на контракта за строителство е над 1.2 млн. лева без Данък добавена стойност, а реализатор е Консорциум гара Искър 2018, състоящо се от компаниите „ Среги “ ООД и „ Тит Инженеринг “ ЕООД.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР