Строителна пирамида във Варна глътна над половин милион лева преди

...
Строителна пирамида във Варна глътна над половин милион лева преди
Коментари Харесай

Ужилени от строителна пирамида чакат правосъдие и парите си

Строителна пирамида във Варна глътна над половин милион лв. преди 10 години, а ужилените новодомци още се надяват, че в европейска страна с ред и правда, би трябвало да си ги върнат. Да, само че дамата фараон е оповестена два пъти за общодържавно търсене, заради което стопират наказателното произвеждане против нея. А по време на цялата сага се оказва, че е болна от параноидна шизофрения, с цел да не я стигне ръката на закона, считат пострадалите.
 14-1  14-3  14-2
12 са ужилените с разнообразни суми, сключили контракти с Ивелина Петрова Леонидова да им построи жилища в две жк кооперации във Варна – на улица „ Добротица “ 8 и „ Ендрю Карнеги “ 2. Едната постройка е вдигната единствено до третия етаж, а другата не е стартирана. С най-вече пари – 91 433 лв., олекнал 85-годишният в този момент Тодор Тодоров, който ги икономисал с дълготраен труд като основен монтьор на плаващ кран и док в Кораборемонтния цех и от продажбата на унаследен парцел. Изкушен от обявите в локален вестник на двете компании на Леонидова – „ Леонарх Билдинг “ и „ Белла Вива “, той сключил през юни 2008 година контракт с една от тях, с цел да стане притежател на апартамент от 65 квадратни метра на 4-ти етаж на кооперацията на улица „ Добротица “ 8. При експлицитното изискване да брои парите кеш – един път 36 527 евро и по-късно още 20 000 лв., подписали договора, съгласно който кооперацията трябвало да бъде приключена в период от година и половина.

Месец откакто прибрала парите, Леонидова замразила градежа с излята плоча на трети етаж, който си стои недокоснат и до момента. След тъжба от Тодоров и още четирима пострадали Районна прокуратура във Варна с разпореждане от 14 май 2010 година отхвърля да образува наказателно произвеждане, тъй като няма данни за закононарушение, а въпросът следва да се уреди по реда на гражданското съдопроизводство. Възрастният мъж завел дело и го спечелил с решение на Варненския областен съд от 27 септември 2011 година Леонидова е наказана да заплати на ищеца 46 748 евро и разноските по делото в размер 3807 лв.. Със арбитър -изпълнител е изваден изпълнителен лист в края на същата година, само че Тодоров не си е получил парите. Изчаквайки законовия период от една година пострадалият варненец подал тъжба, само че по наказателното произвеждане 3330/2012 година областен прокур М. Неделчева постановява, че подсъдимата страда от параноидна шизофрения и в „ положение на дълготрайно разстройство на съзнанието “ не може да дава отговор за постъпките си и да носи наказателна отговорност. И делото е прекъснато.

Срещу Ивелина Леонидова е повдигнато обвиняване по формирано наказателно произвеждане 167/2011 след тъжба на 12-те пострадали в Икономическа полиция. То обаче е спряно през 2013 и по-късно през 2014 година тъй като и в двата случая не е открита в законовия период и е оповестена за общодържавно търсене. В двете постановления по делото на областен прокурор Георги Манасиев се показва, че породената щета е в огромни размери и съставлява закононарушение по член 210 ал.1 т. 5 вр. чл.209 ал.1 от Наказателен кодекс – за машинация. Законът планува отнемане от независимост от 1 до 8 години. Общият размер на парите, с които висят 12-те пострадали, е 550 981 лв.. Междувременно те са упорствали за назначение на тройна съдебно-психиатрична експертиза, считайки, че осъществената не е справедлива и обвинената цели да избегне наказателна отговорност. От отбраната са желали да бъде променена мярката й за неотклонение в домакински арест от парична гаранция, която съдът обаче е отменил в подписка, до момента в който е била към момента в наличност и в болница. Прокурорът приема настояването за тройна експертиза, както и това за осъществяване на инспекция на сейфове и сметки, в случай че съдът позволи откриване на банковата загадка.

От февруари 2014 година Леонидова още веднъж изчезнала и за повторно е оповестена за общодържавно търсене. От тогава до през днешния ден – повече от 3 години, от нея няма ни новина, ни кост. Продължава да е в листата за общодържавно търсене, още не е открита, споделиха за „ Труд “ от ОД на Министерство на вътрешните работи Варна.
„ Никой не я търси, очевидно има чадър над нея и настойници “, счита Тодор Тодоров, съвсем изгубил вяра, че за измамницата ще има заслужено отмъщение.

Бисерка Петкова от Добрич дружно със брачна половинка си са вкарали сумата от 88 012 лв. за апартамент в строителната пирамида на Леонидова. Сега мъжът й е с тежък инфаркт, а тя с израстък в главата. Добринка Аначкова от Търговище, която е вдовица, не може да си върне 77 345 лв., макар че е спечелила делото във ВОС против Леонидова. Потърпевшите кой с повече, кой с по-малко пари, са от няколко града, в това число и от София, само че всички са в един обаян кръг и драмата им е обща.

Ивелина Леонидова шества през 2008 година из най-висшите всемирски събития, тя е измежду дамския хайлайф на страната и я коронясват за русокоската с най-дълга коса. „ Тя се оказа освен дамата с най-дългата руса грива, само че и със солидна кариера в нелекия строителен бизнес “. Или: „ за притежателка на най-дългата руса коса у нас е отличена не някоя капризна глезла, както може да се допусна, а сериозна бизнес дама, която се занимава със строителство-Ивелина Леонидова. Тя не се свени да вее дългата си до ханша коса на многочислените си работни срещи “, прехласват се по нея светските хроникьори тогава.

Ще я афишират и за
междудържавно търсене


“Изрично съм писал до полицията, която прави това търсене, и в случай че няма данни, че е в страната, ще я публикация за междудържавно търсене. Но не мога да издам европейска заповед за арест, както и не може да бъде съдена задочно, тъй като съгласно експертизата й досега, тя е невменяема. Доказателствата са в тази тенденция. Докато това не бъде опровергано от тройната експертиза, която съм разпоредил, тя не може да бъде съдена нито задочно, нито присъствено. ” Това изясни районният прокурор по делото Георги Манасиев. Той уточни, че по това обвиняване за машинация срокът за отминалост е 10 години, само че се прекъсва от всяко гонене на отговорното лице и още веднъж стартира да тече. Ако бъде издирена и се окаже вменяема, може да бъде привлечена под отговорност за изключително тежък случай. Пострадалите са доста наранени и нападнаха прекъсването на делото, само че няколко състава на Районния съд го потвърдиха, изясни още представителят на държавното обвиняване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР