Стремителният възход на Nvidia привлича вниманието на пазарните наблюдатели, тъй

...
Стремителният възход на Nvidia привлича вниманието на пазарните наблюдатели, тъй
Коментари Харесай

Nvidia вече струва колкото фондовия пазар в Китай

Стремителният напредък на Nvidia притегля вниманието на пазарните наблюдаващи, защото оценката на компанията към този момент се равнява на тази на целия китайски фондов пазар.

В скорошен отчет на Bank of America Майкъл Харнет, основен капиталов пълководец, акцентира зашеметяващия скок на цената на Nvidia от $600 милиарда през последните няколко месеца, което усили пазарната ѝ капитализация до $1.7 трилиона. По този метод софтуерният колос се изравнява с общата пазарна стойност на всички китайски компании, регистрирани на Хонконгската фондова борса.

Възходът на производителя на чипове не е нищо друго с изключение на извънреден, като пазарната му капитализация се е нараснала съвсем четири пъти от началото на предходната година. Само през 2023 година акциите му се покачиха с 239%, а през тази година те продължиха да порастват с 41% до данните от четвъртък. Впечатляващо е, че единствено четири обществени компании в Съединени американски щати могат да се похвалят с по-високи оценки.

Междувременно икономическите проблеми на Китай се отразиха на фондовия му пазар, като слабият напредък и продължителният спад на пазара на недвижими парцели утежниха настроенията на вложителите. Страната се бори с дефлационен напън, което в допълнение утежнява обстановката.

Индексът Hang Seng, който е основна метрика за китайските акции, листвани в Хонконг, означи забележителен спад от 26% през последната година, а от началото на годината спадът е с спомагателни 8%.

Въпреки сложния стопански подтекст Хартнет счита, че към момента може да има благоприятни условия за съобразителните вложители. Идентифицирането на китайски компании с резистентен мениджмънт, мощни финансови позиции и постоянни облаги може да донесе забележителна възвръщаемост.

Правейки паралели с опита на Япония през 90-те години на ХХ век, Хартнет показва по какъв начин определена група от 15 компании е устояла на бурята и е отбелязала незабравим растеж от 400% в изискванията на бичи пазар.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР