Стрелките на Часовника н Страшния съд ще бъдат пренастроени на

...
Стрелките на Часовника н Страшния съд ще бъдат пренастроени на
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд! Колко ни остава?

Стрелките на Часовника н Страшния съд ще бъдат пренастроени на 24 януари. В този ден, в 10:00 ч. сутринта (15:00 GMT) водещи атомни експерти ще разгласят дали ще се промени времето на символичния часовник. Той съставлява преценката на най-хубавите специалисти в региона на науката и сигурността за заплахите пред човешкото битие

От авторитетното американско списания " Бюлетин на атомните физици " оповестиха, че на 24 януари Часовникът ще бъде обновен. Организацията разказва часовника като " метафора за това какъв брой близо е човечеството до самоизтребление ".
-->
Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема годишно от Съвета за просвета и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

За 2023 година от Бюлетина обявиха, че ще вземат поради войната сред Русия и Украйна, биологичните закани, разпространяването на нуклеарни оръжия, продължаващата климатична рецесия, спонсорираните от страната акции за дезинформация и разрушителните технологии.

В момента стрелките на часовника са настроени на 100 секунди до среднощ. Така бе и през 2021 година, когато наред с нуклеарните оръжия като най-голяма опасност пред човечеството бе посочена и пандемията от ковид.

Историята със смразяващия Часовник потегля през 1947 година, когато той се появява за първи път на корицата на " Бюлетин на атомните физици ". Бюлетинът е учреден през 1945 година от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по плана " Манхатън ", в границите на който са основани първите нуклеарни оръжия.

" Часовникът на Страшния съд " е алегоричен часовник, основан през 1947 година от Съвета на шефовете на списанието " Bulletin of the Atomic Scientists " на Чикагския университет. Колкото по-близо е часът до среднощ, толкоз е по-близо Земята до световна злополука.

75 години по-късно обстановката в интернационалната сигурност не се е нормализирала. Напротив, часовникът остава най-близо до апокалипсиса, който поставя завършек на цивилизацията, тъй като светът се намира в извънредно рисков миг.

Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на Bulletin of the Atomic Scientists сподели, че часовникът " продължава да демонстрира заплахата, напомняйки ни какъв брой доста работа би трябвало да се свърши, с цел да се подсигурява по-сигурна и по-здрава планета. По принцип от 2020 година светът остава на 100 секунди от своето заличаване.

Както се отбелязва в изказване, оповестено на уеб страницата на списанието, " това решение по никакъв метод не значи, че интернационалната сигурност се е нормализирала ". Според създателите това, в противен случай, значи, че светът е " заледен в извънредно рискова обстановка ".

" През 2019 година го нарекохме нова особеност и тя за жалост продължава ", акцентират учените.

Първоначално часовникът беше надъхан на 7 минути до среднощ.

Най-благоприятна е била прогнозата през далечната 1991 година - цели 17 минути. Това се изяснява с обстоятелството за края на Студената война и колапса на Съюз на съветските социалистически републики, само че и на появилите се очаквания за народна власт по света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР