Стратегическият план трябва да се отвори, земеделските екологични стандарти трябва

...
Стратегическият план трябва да се отвори, земеделските екологични стандарти трябва
Коментари Харесай

Георги Стоянов: Стратегическият план да се отвори, земеделските екологични стандарти да се коригират

Стратегическият проект би трябвало да се отвори, земеделските екологични стандарти би трябвало да се поправят. Такава е позицията на Българския фермерски съюз. Това съобщи в изявление за БГНЕС Георги Стоянов, ръководител на съюза.

„ Една от позициите, които пазиме на срещата на земеделските министри на Европейски Съюз, касае потреблението на дерогацията за използване на тъй наречените положителните аграрни екологични стандарти, които за 2023 година и 2024 година могат да се приложат. В този миг се дава опция на България - в случай че ги отбрани и гласоподава тази смяна, да отворим Стратегическия проект, и частта, която касае тези аграрни екологични стандарти, да бъде поправена. Това отваряне би трябвало към този момент да се случи с по- необятен дебат, диалог и оферти от страна на браншовите организации “, съобщи Стоянов.

Той бе безапелационен, че би трябвало да се обърне по-сериозно внимание към сектора отглеждане на животни. „ Средствата в никакъв случай не са задоволителни. Имайки поради икономическата конюнктура, климатичните промени, войната в Украйна, всичко оказва резултат върху отглеждането на животни ни. Този бранш би трябвало да получи достойните си подпомагания и всичко това да бъде направено навреме, в околните дни и седмици “, акцентира ръководителят на Българския фермерски съюз, след което разясни, че тематиката за дребните фермери е болна, тъй като дребните стопанства доста мъчно се оправят в актуалната конюнктура. „ Те мъчно съумяват да оцеляват поради високата себестойност на създадената продукция, която доближава при тях, невъзможността да стигнат до комерсиалните вериги, и в действителност при дребните животновъдни фермери ниската изкупна цена се усеща в по-голяма степен. В момента изкупната цена на суровото краве мляко е ниска, приказваме за порядък от 0,5 ст. изкупуване. Тези дни даже бяхме на среща при премиера акад. Денков, на нея присъстваше и финансовият министър Василев, тъй че ги запознахме с тези проблеми и се надявам да може да се вземе съответно решение и да се откри метод най-застрашените да получат помощ в този момент, тъй като, с цел да се спасят, те взимат заеми “, разяснява Георги Стоянов.

Председателят на Българския фермерски съюз разясни, че въпреки всичко диалозите с акад. Денков и финансовия министър Асен Василев не са довели до нищо съответно, с което да бъдат подкрепени дребните фермери. „ От страна на държавното управление се търси метод за подкрепяне на агросектора, само че от земеделското министерство ме увериха, че това е тематика, която занапред ще бъде разисквана, и за задачата има готови работни групи, консултативни препоръки по агрохранителната верига. Предполагам, че имат концепция в каква посока да се върви. Изглежда се заформя предпочитание за водене на политики, само че ние с най-голямо предпочитание бихме ги подкрепили, стига това подкрепяне на агросектора да стане бързо и да има резултат “, изясни Стоянов.

Относно продукцията на плодове и зеленчуци в страната, ръководителят на Българския фермерски съюз сподели, че за жалост не можем да се похвалим с нещо, което да бъде „ еднопосочно и потребно пред цяла Европа “. „ Историята демонстрира, че плодове и зеленчуци са били изнасяни от България и ние сами сме си покривали нашите потребности, само че на този стадий обстоятелствата са други - ние не можем да покрием своите потребности, има непрестанно импорт на по–ниски цени от други държави–членки, както и има нерегламентиран импорт. С една обстойна генерална политика, с визионерство за развиване на секторите в земеделието, благодарение на държавното управление, това би могло да се промени ", счита Стоянов, след което изясни, че хората, които отглеждат и плодове, и зеленчуци, са сложени в сложна обстановка с приемане на почтено възнаграждение на продукцията. „ Българската продукция се харесва, търси се от хората, тъй като това, което се предлага по магазините не е толкоз мечтано, само че няма по какъв начин обичайното да се развие без помощта от страната. Би трябвало да се подкрепят застрашените породи, да се подкрепи опазването на избран генофонд, или пък да използван практики, които са потвърдени във времето “, предложи Георги Стоянов.

Той изясни, че е от значително значение възобновяване на напоителните уреди при развъждането на зеленчуци навън. „ Имаме доста водни тела, които по никакъв метод не се знае какво е положението им, има ли вода, няма ли, дали тя е до сериозни стойности, тъй че тук страната би трябвало доста обширно да огледа и да даде опция, тъй като в случай че не помислим върху напояването и по какъв начин хората могат да се възползват от него, то доста мъчно бихме говорили за българско земеделие “, добави Георги Стоянов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР