Стратегически обекти като ТЕЦ Марица-изток 2 все по-често са мишена

...
Стратегически обекти като ТЕЦ Марица-изток 2 все по-често са мишена
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица-изток 2" е на огромна загуба, но дава 9.5 млн. лв. срещу кибератаки

Стратегически обекти като Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " все по-често са цел за хакерите

© Живко Ангелов Още по тематиката
Как Ковачки и Папазов получиха 52 млн. лева бонус

Държавата ще заплаща доста повече, без да има действителна нужда от това
9 авг 2018
НЕК още веднъж е на минус

Загубата за полугодието е 73 млн. лева Държавният колос има 1.2 милиарда лева непокрита загуба и 4 милиарда лева отговорности
7 авг 2018
Колко и за какво заплаща Европа за зелена сила

През 2017 година страните, членки на Европейски Съюз, са субсидирали възобновимата сила с над 64 милиарда евро
3 авг 2018
КЕВР трансформира разпоредбите за търговия с ток

Потребителите от свободния пазар също ще остават без електрическа енергия при отговорности към снабдители
24 юли 2018
Облигациите на БЕХ за 400 млн. евро се търгуват и на борсата в София

Комисията за финансов контрол вписа емисията, която е качена за търговия и в Ирландия
9 юли 2018 Изпадналата в тежко финансово положение държавна електроцентрала " Марица-изток 2 " се готви да заплати до 9.5 млн. лева за създаване на център за киберсигурност, рационализиране на системата за персоналните данни и основаване на надеждна киберзащита за нея. Безспорно въпросът е значим, само че евентуално има и по-евтино решение. Особено на фона на голяма загуба за полугодието от 116 млн. лева и насъбран минус за последните три години от над 330 млн. лева Въпросът е дали бюджетът за задачата не е прекомерно огромен.

За похлупак процедурата е непрозрачна - ТЕЦ-ът не е оповестил открита процедура за избор на реализатор, а ще се договаря непосредствено единствено с определени от него претенденти.

Държавната централа имаше друга съмнителна поръчка, обвързвана сигурно - за ограда за 30 млн. лева, която бе дадена на " Водстрой 98 " (тогава от орбитата на Делян Пеевски). Но след медиен звук министър председателят я анулира.

Невидима опасност

Хакерските офанзиви против електроцентрали могат да бъдат извънредно рискови, заради което те се възприемат по-скоро като тероризъм. При неоторизиран достъп до системите, даже спомагателните такива, може да се стигне както до прекъсване на мощностите, което би заплашило електроснабдяването, по този начин и до претоварване, което може да аргументи съществени вреди, в това число гърмеж. На 23 декември 2015 година да вземем за пример Ивано-Франкивска област в Украйна остана без ток за 6 часа след хакерска атака против преносната мрежа. През април тази година Съединени американски щати и Англия също оповестиха за хакерски опити да се спре активността на основни уреди от енергийните им системи, за което упрекнаха Русия.

Официално българските управляващи не са оповестили, че сходни опасност има и към локални електроцентрали или други обекти от голяма важност за националната сигурност. Но от документите за публичната поръчка на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се схваща, че единствено през последните 12 месеца има четири писма от Държавната организация " Национална сигурност ", които се цитират като причина за основаването център за киберсигурност.

Кръпки в мрежата

В Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " в употреба в този момент има 3 компютърни мрежи. Те са проектирани и изграждани, разширявани, допълвани и обновявани през разнообразни интервали след 2000 година " Във всяка мрежа има включени хардуерни устройства и софтуерни модули за противопоставяне на разнообразни хакерски атаки, само че все пак осведомителни системи не са предпазени надеждно ", споделят от централата. Освен това конфигурираните лични компютри имат разнообразни свободни портове за връзка с други електронни устройства. " Наличието на толкоз разнообразни механически средства и програмни артикули е причина за пораждане на нови уязвимости в компютърните мрежи ", е написал изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " Живко Дичев в техническата спецификация към плана.

Освен това обезпечаването на надеждна киберзащита на компютърните мрежи се постанова и поради условията на европейския Регламент за отбраната на персоналните данни GDPR.

Какво ще се прави

Според заданието ще се проектират и изградят три нови компютърни мрежи - " Производствена ", " Административна " и " Публична ", сървърна система, система за предпазване на информацията, система за отбрана на персоналните данни и система за киберсигурност.

Производствената мрежа ще обгръща всички компютри и други електронни устройства, които са включени в ръководството на индустриалния развой на електрическа сила. Тя ще бъде от затворен вид и всичките включени в нея детайли няма да имат връзка с интернет, а опцията за включването на външни електронни устройства ще става единствено от лица със специфични позволения.

Административната мрежа ще включва компютрите, които се употребяват за основаване и продан на разнообразни документи. Физически обаче тази мрежа ще бъде разграничена на две - закрита и обществена част, които ще обслужват надлежно вътрешната административна активност на централата и осведомителните потоци с външни лица и структури.

Що се отнася до обществена компютърна мрежа, тя ще служи единствено за личните лични електронни устройства на работещите и гостите на територията на " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 " ЕАД. Тази мрежа ще е напълно открита и включените в нея устройства ще имат връзка с интернет. Увеличаващи се загуби

Към 30 юни 2018 година Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " регистрира негативен финансов резултат преди налози в размер на 116 млн. лева За съпоставяне, през същия интервал на предходната година загубата е била 36.1 млн. лева, само че все пак сдружението приключи 2017 година на минус 163 млн. лева

Основните аргументи за неприятното финансово положение на ТЕЦ-а са свързани с по-високите разноски за квоти за излъчвания на парникови газове и вноската от 5% от приходите, която би трябвало да се прави към фонда " Сигурност на електроенергийната система ".

За първите шест месеца на 2018 година Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е платила за парникови газове над 115 млн. лева, до момента в който от януари до юни 2017 година тези разноски са били 37.1 млн. лева Увеличението е с цели 210.5%. Това се дължи на забележителното покачване на цената на квотите - близо три пъти. Средната им цена през първата половина на тази година е 14.95 евро/тон, до момента в който за същия интервал на 2017 година е била 5.02 евро/тон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР