Странно е поведението на аптечния бос Веселин Марешки и депутатите

...
Странно е поведението на аптечния бос Веселин Марешки и депутатите
Коментари Харесай

Опитомяването на Марешки

Странно е държанието на аптечния необут Веселин Марешки и депутатите му в Народното събрание през последните седмици. След парламентарната почивка опозиционният възторг на партия "Воля " като че ли се поизпари. Точно преди лятната отпуска по искане на основния прокурор Марешки и още двама от парламентарната му група останаха без депутатски имунитети, а против предприемача бяха възобновени две каузи - едното за побой на общински консултант от Варна, а другото за изнудване и закани против притежатели на аптеки. Тези предизвестия към непокорния предприемач бяха отговор на това, че народните представители от "Воля " гласоподаваха за оставката на ръководителя на Народното събрание и Димитър Главчев оцеля едвам с четири гласа на поста си.

От септември насам депутатите на Марешки чинно гласоподават с ръководещото болшинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти ". Така те се оповестиха против оставката на Делян Добрев и той остана в Народното събрание. Подкрепиха на първо четене импортирания от Министерския съвет бюджет за 2018-а, както и тези на Държавното публично обезпечаване и НЗОК. И като похлупак отхвърлиха да се включат в готвения от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи избор на съмнение на държавното управление. Въпреки че през септември Марешки изяви подготвеност "Воля " да иницира и да внесе подобен. Сега претекстът за отвод е, че вотът доста е просрочен, огромните корупционни кавги за шуробаджанащината, "Суджукгейт " и НДК, както и изборът на членове на Висш съдебен съвет са отшумели, а пък и не било уместно да е тъкмо преди Коледните празници и на прага на българското председателство на Съвета на Европа.

Успя ли ГЕРБ да опитоми Марешки и парламентарната група на "Воля "? По всичко наподобява, че да. Обратът в държанието на нейния водач може да е основен. Така той дава сигурност на кабинета, в случай че някоя от националистическите партии в "Обединени патриоти " реши да мине в съпротива. Според наблюдаващите като най-рискова такава се смята НФСБ на Валери Симеонов. Тоест ГЕРБ се подсигуряват против повтаряне на "сценария " с Реформаторския блок.

Самият Веселин Марешки обаче има интерес държавното управление да не пада. Първо, употребявайки яростните кавги сред ръководещи и съпротива, той подвига цената на партията си и нейната парламентарна група. Ако се прилепи към парламентарното болшинство, ще обезпечи комфорт на властта. Ако пък застане на страната на опозицията, ще й сътвори неустойчивост и неустановеност. С други думи, Марешки се пробва да стане новия балансьор и да печели от създалата се обстановка.

Но по този начин или другояче той има най-малко три аргументи да крепи това ръководство. Първата, както казахме, е това, че яде политически бой за наставление и с цел да си опича акъла. Между другото, това е непокътнат прийом на ГЕРБ към сътрудниците и полупартньорите им - с едната ръка да удрят, с другата да галят. Политиката на "тоягата и моркова " наблюдавахме и към РЗС на Яне Янев през първия мандат на Бойко Борисов. Така постъпиха и с БДЦ и депутатите, които Николай Бареков вкара в Народното събрание при второто ръководство на Борисов. Такава беше тактиката и с Реформаторския блок, който съумяха да разцепят и да владеят, несъмнено. Дори "Атака " стана жертва на този метод в 41-ото Народно заседание.

Такъв беше замисълът и за "Воля " - тя да бъде контейнер за напазарувани в интерес на ГЕРБ депутати. Но разединение не можа да се получи, тъй като се оказа, че Марешки владее групата си. Неслучайно той сформира депутатските листи на "Воля " от близки и родственици, с цел да бъде сигурен в тяхната преданост. Затова трябваше да се прибегне до прилепяне на водача, защото той задава политиката и държанието на парламентарната група. Така тя се трансформира в една политически опитомена група. А привличайки "Воля " към ръководещите, ГЕРБ реализира и още една цел - да покаже, че има по-широка поддръжка в Народното събрание, а опозиционната Българска социалистическа партия е изолирана. Движение за права и свободи, както знаем, е полуопозиция и постоянно дава рамо на Бойко-Борисовата партия при сложни обстановки.

И не на последно място, Марешки и партията му нямат изгода да вършат внезапни придвижвания и да клатят властта, защото съгласно социологическите изследвания електоралното им наличие е внезапно намаляло. И в случай че през днешния ден се проведат парламентарни избори, "Воля " няма да прескочи прага за влизане в Народното събрание. Така че аптечният необут няма на какво да разчита с изключение на на това държавно управление да изкара мандата си или най-малко да се задържи допустимо най-дълго. И по никакъв начин не е инцидентно казаното от Веселин Марешки след несполучливите договаряния с Българска социалистическа партия на 9 ноември за вота на съмнение. Той даде да се разбере, че кабинетът "Борисов 3 " следва да остане на власт най-малко до евроизборите, които би трябвало да са напролет на 2019 година.

"Лично ние считаме, че в случай че няма някакви тежки корупционни кавги, някаква друга активност, осъществена от държавното управление, която да предизвика такива избори, ние считаме, че тези избори могат да бъдат най-рано след евроизборите, които ще покажат настройките в обществото - утвърждават ли тази политика на това държавно управление, или желаят други обединения да вземат властта. И в действителност вотът е там - в случай че ГЕРБ завоюват още веднъж, няма да има на какво съображение да се желаят предварителни избори. Но в случай че има по-голяма поддръжка за опозиционните партии, тогава, естествено, би трябвало да се желае оставка и да се върви към нови избори " , разяснява Марешки. Той посочи и различен претекст за неподкрепа на готвения избор на съмнение на държавното управление. По думите му по този начин неговата групировка ще се разграничи от всички, които са управлявали България през последните години. Ще бъде съпротива на статуквото, представлявано от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. "Много е евентуално ние да гласуваме "въздържал се " на този избор. По този метод демонстрираме още един път разграничаването си от всички тези обединения, които са управлявали България през всичките тези години ", изясни Марешки. Според него Българска социалистическа партия и ГЕРБ разигравали спектакъл, че са си опция един на различен. Това правели и националистите и Движение за права и свободи.

Някои от анализатоирте считат, че смяната в държанието на Марешки и "Воля " се дължи и на някакво заричане, обещано от ГЕРБ. Самият предприемач направи изявление, от което може да се допусна, че надали не, въпреки и импровизирано, "Воля " влиза в ръководещото болшинство.

"Нашата концепция обаче е, че има потребност от смяна. Тази смяна изисква друго парламентарно болшинство. Така че ние, естествено, в случай че сме ръководещи, в случай че бяхме получили огромна поддръжка, виждате по какъв начин са цените на горивата, по този начин щеше да бъде в цялата страна. Ние щяхме да създадем революционни промени и в опазване на здравето, и в обучение, и във всичко. Но в обстановката, в която сме, ние единственото, което можем, е да бъдем прожектор и да подсещаме за обещанията, които са дали парламентарно ръководещите партии ", изясни витиевато Веселин Марешки и добави, че парламентарната му група ще поддържа и дребното, което държавното управление прави и "все отново отпуска на разнообразни пластове от популацията на България ".

Друга част от наблюдаващите на политическите процеси пък считат, че е допустимо Марешки към този момент да мисли за бъдещето си отвън Народното събрание, защото партията му, която по този начин и си остана без ясна физиономия, повече няма да влезе в постройката с надпис "Съединението прави силата ". И се пробва да обезпечи успокоение за бизнеса си, като не основава съществени проблеми на в този момент ръководещото болшинство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР