Странният начин да научавам и помня нещата, свързвайки и откривайки

...
Странният начин да научавам и помня нещата, свързвайки и откривайки
Коментари Харесай

Парижкият чаен салон Анжелина

Странният метод да узнавам и помня нещата, свързвайки и откривайки ги в други, се прояви и в " запознаването " ми с известния парижки чаен салон " Анжелина ". Четейки си добродушно в тролея на път за работа " Петрония " на Амели Нотомб, сричайки имената на разнообразни марки шампанско, внезапно осъзнах, че в действителност знам едно от упоменатите с обич места и даже съм опитвала фамозния му десерт " Монблан ", за който Нотомб приказва с присъщия за нея сластен жар.

Десертът " Монблан " е наименуван по този начин поради приликата му с едноименния заснежен връх в Алпите и се загатва за първи път от италиански готвач в далечната 1471 година Основната разпознаваема съставна част в него е подсиленото със сметана кестеново пюре. Знае се, че Чезаре и Лукреция Борджия са обичали този десерт. Във Франция той става известен през XVII век.

През 1903 година австрийският сладкар Антоан Румпелмайер отваря своя чаен салон " Анжелина ", наименуван по този начин в чест на снаха му, на алея " Риволи " в градините на Тюйлери. Мястото скоро става притегателно за парижката аристокрация. Тук пиели своята чаша парещ мрачен шоколад Коко Шанел, Одри Хепбърн, известни дизайнери. Марсел Пруст обожавал мадленките на заведението и твърдял, че усетът им го връща назад в детството.  Аз попаднах в салон от тази верига, към този момент владеене на група Бертран от 2005 година, заради навика си, когато се изморя и нуждая се да подредя видяното в музей или изложба, да сядам в кафене, което по някакъв метод наподобява обвързвано с мястото. Така за трети път на рождения ми ден следобедно седнахме в намиращия се в крило " Ришельо " на Лувъра салон на " Анжелина ". Насладих се на чаша L`Africain, запазената марка парещ мрачен шоколад с поднесена настрана неовкусена сметана - буйна, сладостна, омайваща, възхитила такива ценители като Джулия Чайлд. Взех си и лъжичка от десерта " Монблан " на щерка си. Наместих усети, чувства и усещания и благодарих за удоволствието да съм жива и обичана. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР