Страните от т. нар. Стара Европа - Италия, Франция и

...
Страните от т. нар. Стара Европа - Италия, Франция и
Коментари Харесай

Стара Европа вече гледа под друг ъгъл на войната, готова е на компромис с Москва

Страните от така наречен " Стара Европа " - Италия, Франция и Германия, към този момент не са срещу да погледнат на руско-украинския спор от друг ъгъл Трите водещи сили са заинтригувани от бързото преустановяване на бойните дейности и на Киев ще му се наложи да вземе това поради, счита политическият коментатор на списание Newsweek Даниел Депетрис.

Според анализатора на украинците им се постанова да се примирят с опцията умората от руско-украинския спор да удари Запада. Според него, може да пристигна миг, когато Западът от ден на ден ще се разделя в политиката във връзка с Украйна и по това по какъв начин би трябвало да наподобява крайният резултат от протичащото се.

" Докато Съединени американски щати, Обединеното кралство, Полша и балтийските страни желаят да нанесат стратегическо проваляне на Русия, Германия, Италия и Франция са заинтригувани повече от бързо преустановяване (на бойните действия) ", написа създателят на публикацията.

Той отбелязва, че в последно време преговорната позиция на Киев стана по-твърда, което може да се дължи на възприятието на убеденост на украинското държавно управление в успеха и в разчитането на поддръжката на Запада.

" Зеленски може да се надсмива на концепцията за преустановяване на огъня, само че доколкото бойните дейности не престават, той не може да пренебрегва сюжет, при който някои западни водачи, които в този момент са твърдо поддръжници на украинската позиция, ще стартират да преразглеждат своята политика ", споделя Депетрис.

Анализаторът напомни съвета на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър към украинското държавно управление да намерения за дипломатическо споразумяване на спора, в това число за териториални отстъпки на Русия. В същото време той акцентира, че украинските политици ще би трябвало сами да вземат решения по отношение на опцията за договаряния и изискванията за избавяне на страната.

" В момента отговорът очевидно е не. Но с течение на времето махалото може да се залюлее в посока " да ", счита създателят на публикацията.

Колко прав е господин Депетрис, към момента е мъчно да се каже. Напоследък задграничните политици и държавните чиновници в действителност започнаха да гледат малко по-трезво на обстановката. Така италианското държавно управление роди проект за спокойно споразумяване в Украйна, правилно - надалеч от действителността. Рим съобщи предложенията си на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. А не помни да ги съобщи на Русия.

" Можем да се ориентираме единствено по спекулациите, описанията на тази самодейност, които се появяват в медиите. Но това, което четем (ако е по този начин, схваща се) провокира възприятие на страдание към разбирането на създателите на тази самодейност за протичащото се и към тяхното познаване на тематиката, историята на този въпрос ", сподели съветският външен Министър Сергей Лавров в изявление за RT Arabic. Според него, съществени политици не могат да предложат " сходни неща ".

В същото време немският канцлер Олаф Шолц на Световния стопански конгрес в Давос съобщи, че Западът няма да одобри мира, натрапен на Украйна при непознати условия. " Няма да има наложен мир. Украйна няма да одобри това, нито ние ", акцентира той.

А немският външен министър Аналена Бербок в този момент държи съветските управляващи виновни и за повишението на цените на храните и силата и се надява на най-скорошното приемане на шестия пакет от наказания против Русия. В това я поддържа и френският външен министър Катрин Колона.

" Длъжни сме да засилим поддръжката за Украйна в дълготраен проект и във всички области: финансова, икономическа, военна и филантропична ". " Длъжни сме също по този начин допустимо най-скоро да приемем шестия пакет от наказания против Русия, който включва еволюционен отвод от съветския петрол... ”- съобщи новият външен министър на републиката.

В същото време Павел Сорока, професор в университета Ян Кохановски, счита, че Германия търси близки връзки с Русия и не е заинтригувана от триумфа на Украйна: " Въпреки обстоятелството, че Германия беше в НАТО по време на Студената война, а Съветският съюз беше във Варшавския контракт, сред тях имаше наклонност да разделят Европа между тях. И това не се е трансформирало през днешния ден. "

В задграничните медии реториката също стартира да се трансформира. И по този начин, Мери Дежевски в публикация за Independent приканва Запада да не разкрасява обстановката в интерес на Киев. Такива изявления, въпреки и не постоянно, въпреки всичко започнаха да се появяват в западните вестници и онлайн медиите. По-реалистични сюжети и разбори се появяват по американски и европейски телевизионни канали.

Доцентът МГИМО, шеф на Центъра за европейска информация Николай Топорнин отбелязва, че на Запад в действителност има разнообразни гледни точки за развиването на обстановката в Украйна. - Европа би трябвало да регистрира личните си ползи, да огледа по какъв начин се трансформира животът в новите условия на борба сред Русия и Украйна. Разбира се, мнозина са недоволни от обстоятелството, че животът се утежнява, нормалните стопански и бизнес връзки се нарушават, инфлацията пораства и пораждат компликации с работата. Освен това се появиха доста украински бежанци - това също е прочут социално-икономически проблем.

Всичко това не може да не се изрази в това, че избрани политически сили стартират да гледат на обстановката от различен ъгъл. Т.е. те поддържат Украйна, само че също по този начин стартират да мислят в какво би могъл да се трансформира спорът, в случай че се проточи доста дълго време. Има оценки на някои анализатори, които споделят, че той може да продължи доста дълго време - от няколко месеца до година или повече.

Мнозина стартират да мислят по какъв начин ще се развие животът в новите условия, има опасения, че това може да се отрази на качеството на живот в Европа и да докара до съществени стопански последствия. Те стартират да обмислят разновидности за преустановяване на бойната фаза на спора.

" СП ": - Колко съществено могат да повлияят те?

— Не мислете, че има единомислещо мнение. В Европа те са разнообразни и към този момент това мнение не е преобладаващо. Върви изхвърляне в медиите, гледат каква ще е реакцията, оценки, разбори, само че терзание има.

" СП ": - Може ли то да докара до преразглеждане на политиката по отношение на Украйна?

- Засега надали, в този момент политическото единение на Европа и Съединените щати се състои в безусловната поддръжка за Украйна в борбата с Русия. Нататък. Те ще приказват за това каква поддръжка е нужна: тежки оръжия, смъртоносни оръжия, единствено пари или нещо друго. Те ще кажат, че поддръжката ще зависи от държанието на Украйна. За глобите също има разнообразни визии.

Засега позицията е единомислеща, че би трябвало да се поддържа Украйна, тъй като има позиция, че Русия няма да спре и може да отиде по-далеч: до Полша, Румъния, Словакия и някой различен. Има такива страхове, тъй че към този момент те са напълно на страната на Украйна.

" СП ": - Защо релативно здрави гласове звучат главно в Германия, Италия, Франция, Унгария?

- Това зависи от степента на интеграция на стопанските системи, от доставките на съветски енергоносители. Не е загадка, че мощните стопански страни са по-зависими: Германия, Франция, Италия. Зависимостта на Германия от газа е доста огромна и няма да е допустимо да се размени съветският газ толкоз елементарно. Шолц нееднократно сподели, че това не е въпрос на един ден или даже една година, ще отнеме няколко години и към момента не е ясно по какъв начин ще се развие това.

Те са принудени да се преценяват с тази взаимозависимост и схващат, че други страни, в това число Съединените щати, ще ги притискат да усилят натиска на глобите. Те ще се опитат да изгладят този напън и по тази причина започнаха да приказват, че може би е належащо да се тръгне от някакъв различен ъгъл, защото е малко евентуално да се случи друга смяна в обстановката на фронта - в този момент съветските войски преобладават и подхващат дейни дейности.

Засега Украйна е в дълбока защита, макар че споделят, че след месец и половина-два може да имат опция да преминат в контранастъпление, само че всички тези военни дейности могат да се проточат доста дълго време. На тях (на някои западни страни – бел. ред.) не им се желае такава неустановеност в връзките с Русия: от една страна, би трябвало да се вземе поради режимът на наказания, който към този момент е в действие, фирмите напущат и остават единствено ползите в енергийния бранш. Това ги слага в подвластно състояние. От друга страна те може напълно да излязат, като кажат, че са на страната на Русия.

Изобщо, те се опасяват от ескалация, защото считат, че невнимателните дейности на границата на Европейския съюз, провокациите могат да доведат до замесване на тези страни във военни дейности. Те желаят да спрат всичко, да спрат спора, възможното му прерастване в световна борба. Те се опасяват от това и по тази причина заемат по-точна, по-предпазлива позиция. Тя евентуално не се харесва на балтийците, на Полша, които се опасяват от Русия, по тази причина заемат по-твърда позиция.

В резултат решението ще вземат политиците въз основа на своите позиции, само че ще регистрират другите гледни точки, които се показват, по тази причина полемиката съгласно мен е значима и нужна. Какво ще излезе от това, ще забележим. Засега не чакам коренна смяна в позицията на западноевропейските страни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР