Април 2024 г. чупи глобалните температурни рекорди за 11-ти пореден

...
Април 2024 г. чупи глобалните температурни рекорди за 11-ти пореден
Коментари Харесай

Нов световен рекорд: Регистрирахме най-горещия април

Април 2024 година чупи световните температурни върхове за 11-ти следващ месец. Април предложи огромни контрасти – от усъвършенствани студени върхове в Швеция, до нови топли върхове в Израел. Имаше горещи талази с огромен резултат върху популацията в Югоизточна Азия. Месецът беше мощно наднормен в Северна Канада. Температурата на Световния океан продължава да е най-топла за следващ месец. В България април стартира с летящ старт и летни температури от 34, 5 С. Това споделя климатологът Симеон Матев.

В края на месеца обаче температурите се повишиха, което балансира междинните температури и все пак месецът е вторият най-топъл април през новия век у нас. На връх Ботев (2 376 m) на 16 април се стигна до цялостно стопяване на снежната завивка, като на тази височина е казус. 

В международен проект април още веднъж е рекордно топъл, а наклонността за покачване на температурата на десетилетие през последните 30 години е 3 пъти по-голяма от тази за ХХ век

Средната температура на въздуха през април 2024 година в световен проект е била с 0,67 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.) и с 0,85 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.), съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). Очаквано този месец се оказа най-топлият в базата данни на Коперник, като усъвършенства със забележителна разлика досегашните първенци от 2020 и 2016 година

През април 2024 година най-големи позитивни температурни отклонения са следени над Североизточна Северна Америка, в региона на Канадския архипелаг, в Гренландия, в Южна и Източна Азия, където поредни горещи талази поддържаха наднормените температури дълго време. Рекордни температури за април бяха регистрирани и в Близкия изток. В Тел Авив, Израел на 24 април температурата доближи 40,7 °C. Тази стойност е с 3 десети над досегашната най-висока стойност, измервана през април, като досегашният връх е от далечната 1939 г. 

В България месецът е вторият най-топъл април през новия век

През април 2024 година междинните температури у нас бяха доста над нормата –. аномалията в по-голямата част от страната е била сред 2 и 4 °C, по отношение на интервала 1991 – 2020 година, съгласно данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции. Най-голямата месечната особеност – до близо 5 °C над нормата, е регистрирана по Черноморието и тук-там в Югоизточна България.

Според цената на тазгодишната априлска особеност, април 2024 година е вторият най-топъл април през новия век, а с огромна възможност и за последните 35 години, като пред него с огромна преднина е 2018 година, а с близки стойности на аномалията, само че малко под тазгодишната е 2016 година Според информация в архива на Национален институт по метеорология и хидрология през ХХ в. най-студеният април за нашата страна е регистриран през 1997 година Ако се върнем още по-назад в историята, се вижда, че най-студен въобще в цялата ни метеоистория е бил прил от 1893 година Като най-топъл, в цялата редица с данни, е април от 1934 година С огромна позитивна особеност са още месеците април през 1953, 1964, 1968, 1989 година Всъщност април е един от месеците през годината, който през последните 30 години е претърпял относително дребна смяна – стоплянето е с дребни стойности в границите на 0.3 – 0.4 °C. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР