Страните от НАТО обмислят дефиниция за състоянието на кибервойна, за

...
Страните от НАТО обмислят дефиниция за състоянието на кибервойна, за
Коментари Харесай

НАТО обмисля определение за кибервойна и общ отговор при руска атака

Страните от НАТО обмислят формулировка за положението на кибервойна, с цел да могат да дадат боен отговор при възможна хакерска атака на Русия против техните инфраструктури, съобщи върховен боен представител на алианса, представен от Франс прес.

Определението за кибервойна ще разреши да се задейства член 5 от контракта на НАТО, съгласно който страните-членки пазят страна-съюзник при положение на експанзия, означи пред Конгреса ген. Къртис Скапароти, главнокомандващ на съюзническите сили в Европа.

Дестабилизиращите дейности на Русия в Европа към този момент остават под равнището на спор, добави той. Москва работи скрито, което би затруднило вземането на решение.

По думите на Скапароти страните може да реализират единодушие за определението за офанзивата, което ще разреши на НАТО на реагира по-гъвкаво и по-бързо.

От 2016 НАТО е оповестило киберпространството за област на оперативна отговорност и това разрешава задействането на член 5 при киберагресия, разяснява през ноември генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР