Страните от ЕС осъзнават нуждата да се увеличи производството на

...
Страните от ЕС осъзнават нуждата да се увеличи производството на
Коментари Харесай

Бавният растеж пречи на ЕС да постигне целите си за ВЕИ

Страните от Европейски Съюз осъзнават потребността да се усили производството на електрическа енергия от възобновими източници, откакто Русия понижи доставките на природен газ за континента вследствие на въведените наказания против нахлуването й в Украйна. Ядрената сила също се връща на дневен ред, даже и в страни, които са се противопоставяли на нея, като да вземем за пример Германия, написа Financial Times

В своето предложение RePowerEU, показано през май, Европейски Съюз съобщи, че желае да разшири задачата си за възобновима сила от 32% до 45% от общото произвеждане на електрическа енергия до 2030 година Според Греъм Уейл, професор по енергийна стопанска система в Ruhr University Bochum и някогашен основен икономист на немския енергиен производител RWE, газовата рецесия " усилва мотивацията и решимостта " за възобновима сила. " Но, въпреки това, тя усилва проблемите, свързани с разноските и така нататък, които попречват предлаганите разработки ". Той прибавя, че новите цели на Европейски Съюз за възобновима сила са " фантастични цифри ".

Според Международна организация за възобновима сила (IRENA), с цел да бъде достигната задачата на Европейски Съюз, всяка година би трябвало да бъдат изграждани вятърни паркове, произвеждащи 26.8 GW. Според техните данни междинният потенциал, изграждан през последните пет години, е 8.3 GW, като оптималното годишно нарастване е 9.9 GW. Положението е сходно и при слънчевите панели. Средният растеж в Европейски Съюз през последните пет години е 13.7 GW, а оптималният доближи 21.4 GW. Целта на Европейски Съюз изисква 55.4 GW годишен растеж.
Реклама Пречки пред построяването на нужния потенциал
Най-голямата спънка пред построяването на нужната инфраструктура е издаването на позволение за градеж. Според Европейската комисия за планове, чието създаване лишава месеци, може да са нужни до 10 години, с цел да се получи утвърждение. Все още следва да бъде признато законодателство, което да форсира процеса. Нилс Торвалдс, член на Европейския парламент, който работи по Директивата на Европейски Съюз за възобновимата сила, споделя, че екологичното лоби може да пречи на построяването на паркове за възобновима сила с претекста, че те могат да навредят на естествените местообитания. " Всеки познава някой дребен тип, който е на ръба на изгубването, и тази емоционалност затруднява намирането на работещи решения ", изяснява Торвалдс.

Изграждането им също по този начин се затруднява и от повишението на цените на материалите за вятърни турбини и фотоволтаични кафези. Според браншовата организация WindEurope цената на дървесината от балса, нужна за лопатките на роторите, е повишена с 300% от февруари насам. Цените на стоманата са се нараснали съвсем двойно, а на никела - с 35%. Производителите на вятърни турбини нормално подписват контракти на закрепени цени с разработчиците, споделя Джайлс Диксън, основен изпълнителен шеф на WindEurope. Тъй като обаче няма признаци за завършек на повишението на цените, те са станали неустойчиви. Бавните процедури за издаване на разрешителни също значат, че разработчиците се борят за стеснен брой свободни места, разяснява той.

След построяването на вятърните и слънчевите паркове последният детайл е дали мрежата е подготвена да се оправи с тези непостоянни източници на сила. " Въпреки че до момента мрежите не са били сериозна спънка за консолидираното на възобновимите енергийни източници, би трябвало да чакаме, че те ще се трансфорат в спънки ", споделя Лоран Шмит, началник на отдела за комунални услуги в компанията за чиста сила Dcbel. Според Шмит са нужни повече вложения в потенциала за предпазване на сила наоколо до чистите енергийни източници като част от по-динамични старания за потребление на преимуществата на слънчевата и вятърната сила, когато тя е разполагаем.
Свързани публикации Крис Бартън: За енергийна самостоятелност от Русия трябват диверсификация и нисковъглеродни други възможности 7 октомври 2022, 06:32 Интервю | Мартин Владимиров: Енергийният бранш е превзет и е в обърканост от години 30 септември 2022, 11:04 Васко Начев: " Газпром " сега е издокаран брашнян чувал 25 септември 2022, 09:10 Гърция влага 341 млн. евро за 900 мВт акумулатори 17 септември 2022, 11:02 Европа жертва енергийния пазар, с цел да избави зимата 9 септември 2022, 06:42 И Съединени американски щати удължават живота на въглищните централи 1 септември 2022, 17:23 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР