Страната ни изключително рядко, предимно при големи аварии и бедствия,

...
Страната ни изключително рядко, предимно при големи аварии и бедствия,
Коментари Харесай

BBC: Зеленски има какво да иска и да получи от България

Страната ни извънредно рядко, най-вече при огромни повреди и бедствия, влиза в полезрението на задграничните медии. Днес, поради визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, обаче BBC излиза с просторен репортаж, който включва и някои любопитни моменти на непознатия взор към родната ни политическа сцена. Предлагаме ви го без редакторска намеса*:

Володимир Зеленски дойде в България, където ще организира диалози с управлението на страната за даване на оръжие на Украйна и за поддръжка на присъединението ѝ към НАТО и Европейски Съюз.

Посещението в София може да бъде от огромно значение за украинската войска. То е и израз на признателност за помощта, която българите оказват на Украйна.

Миналата година България се трансформира в основен снабдител на муниции и гориво за Украйна.

Тя остава един от най-големите производители на стрелково оръжие и артилерийски муниции в района още от руско време. Това е изключително значимо, като се има поради, че една от най-належащите потребности на украинската войска са точно снарядите от руски диаметър.

През пролетта на 2022 година България публично отхвърля да доставя муниции на Украйна. На това се опълчиха социалистите в съдружното държавно управление, както и близкият до тях президент на страната Румен Радев.

Тогавашният министър-председател Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев, създатели на демократичното политическо придвижване " Продължаваме промяната ", обаче съумяха да намерят метод да изпратят помощ на Украйна.

По-късно те обявиха пред немския вестник Die Welt, че през първите месеци на войната България е доставила на Украйна към една трета от всички муниции и 40 % от горивото посредством трета страна.

Европейският новинарски Euraktiv заяви, базирайки се на свои източници, че през предходната година непрекият експорт на оръжия и муниции от България за Украйна е възлизал на минимум 1 милиарда $.

В същото време формалният експорт е възлизал на 1,7 милиарда $ (през 2021 година целият украински импорт от България е възлизал на към 500 млн. долара).

Въпреки това Украйна би желала да получи безплатна помощ от България: муниции от складовете на българската войска, системи за противовъздушна защита С-300, самоходни артилерийски установки, 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25, от които обаче единствено част могат да бъдат вдигнати във въздуха.

През декември 2022 година българският парламент и държавно управление поддържаха военната помощ за Украйна, само че позицията на президента Радев я попречва.

По това време страната преживяваше политическа рецесия. Проукраинските партии не съумяха да сформират държавно управление, а служебният кабинет беше зависещ на президента. През февруари т.г. Радев прикани за бърз мир в Украйна, като съобщи, че снабдяването ѝ с оръжие е все едно да се опитваш да гасиш пожар с бензин.

На 20 март 2023 година България не се причисли към обединението от 19 страни от Европейски Съюз, които одобриха проект за доставка на един милион 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна. Радев съобщи, че България ще доставя муниции и оръжия на други европейски страни, само че единствено при изискване, че те няма да бъдат предадени по-късно на Украйна.

И по този начин, оказа се, че краят на политическата рецесия през юни е мечтан подарък за Украйна.

Новото държавно управление, ръководено от Николай Денков и някогашния комисар на Европейски Съюз по въпросите на младежта и нововъведенията Мария Габриел, съставлява обединяване на две водещи политически партии, които съумяха да реализират съглашение.

Те имат разнообразни визии за това по какъв начин да реформират страната, само че споделят обща позиция за подкрепяне на Украйна.

Само две седмици след сформирането си новото държавно управление утвърди пакет от военна помощ за Киев. България също по този начин желае да се причисли към коалиция от 19 страни от Европейски Съюз, която ще даде на Украйна 155-милиметрови снаряди.

" Това е най-хубавото държавно управление за украинско-българските връзки. Новият министър на защитата Тодор Тагарев е прочут със своите пронатовски и проукраински настроения, защото преди този момент е работил като консултант в украинското министерство на защитата ", съобщи Игор Федик, началник на секцията за Югоизточна Европа на публичната самодейност New Geopolitics Research Network.

Посещението на президента Зеленски в България значи, че признатият от нейното държавно управление пакет от помощи се счита за важен в Киев: през днешния ден украинският президент не върви в страни, от които може да се върне с празни или съвсем празни ръце.

Какво тъкмо ще бъде включено в този пакет обаче може да не бъде оповестено.

" Министърът на защитата Тагарев ми сподели в едно изявление, че тази помощ ще остане класифицирана ", споделя Игор Федик.

Той счита, че България може да даде на Украйна артилерийски снаряди, стрелково оръжие, както и портативни зенитни и противотанкови системи.

Прехвърлянето на бронирана техника, като танкове Т-72, и военни самолети би било по-сложно и може да бъде включено в идващите пакети с помощи, счита Федик. България би могла да изиска от други страни от НАТО съоръжение или финансиране в подмяна на оръжията, доставени на Украйна.

Системите за противовъздушна защита С-300 въобще не се разискват, България желае да ги резервира за себе си.

Отделно от това в дневния ред на президентската аудиенция може да влезе и организирането на взаимно военно произвеждане.

Украйна към този момент е пристъпила към основаването на взаимни планове с чешки военни предприятия. По време на визитата си в Киев през април т.г. чешкият президент Петр Павел изясни, че са разговаряли за произвеждане на муниции, револвери, ремонт на танкове и вероятно произвеждане на образователни самолети.

Подобни съглашения могат да се чакат и с България, защото страната има доста отбранителни предприятия, както държавни, по този начин и частни.

Новото държавно управление на България обаче се сблъска и с яростна съпротива. Противниците на военната помощ за Украйна организират манифестации в цялата страна с искане за референдум " за мир и суверенитет " и за оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Особено дейни в опозицията са социалистите и крайнодясната партия " Възраждане ", ръководена от Костадин Костадинов, именуван от политическите си съперници " Костя Копейкин " поради околните си връзки с съветското посолство.

" За тази неделя е планувано още едно шествие, на което съперниците на държавната линия имат намерение да стигнат до дома на министъра на защитата, с цел да се опитат да окажат психически напън върху него ", споделя Игор Федик.

Според него за Украйна е значимо новото българско държавно управление, което заявява, че ще се бори с съветското въздействие в страната, да се задържи допустимо най-дълго. То към този момент разгласи кадрови промени в службите за сигурност.

А във връзка с българските служби за сигурност има въпросителни. Особено по отношение на мистериозните детонации и пожари във военни хранилища и фабрики, които се случиха през последното десетилетие. Наскоро, на 25 юни, оръжейният склад на ЕМКО на българския предприемач Емелиян Гебрев, който преди този момент продаваше оръжия на Украйна и едвам не стана жертва на " Новичок " през 2015 година, се възпламени край град Карнобат. Това не е първият сходен случай в неговите компании.

Бившият български министър на защитата Бойко Наев по-рано предизвести, че " Кремъл желае да унищожи българската военна промишленост ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР