Европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич се наложи

...
Европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич се наложи
Коментари Харесай

Еврокомисар предизвика буря от възмущение, предлагайки солидарност с Иран

Европейският комисар по ръководството на рецесии Янез Ленарчич се наложи да обяяснява своя обява в X, като изясни че не е предложил " политическа поддръжка " на иранския режим, откакто приключи обява, потвърждаваща даването на сателитна помощ на иранските спасители с " #EUSolidarity " , написа " Политико ".

Припомняме, че в неделя стартира издирвателна и избавителна интервенция след, че хеликоптер, пренасящ президента на Иран Ебрахим Раиси и други висши ирански чиновници, се е разрушил в гъсто горист планински регион покрай границата с Азербайджан. Раиси, президент на Иран от 2021 година и считан за евентуален правоприемник на иранския висш водач аятолах Али Хаменей,.

Докато страните в съседство на Иран една след друга, Ленарчич разгласи на X, че Европейски Съюз задейства своята услуга за незабавно сателитно картографиране Copernicus, с цел да помогне за намирането на падналия хеликоптер. Той приключи туита си с етикета #EUSolidarity - което провокира незабавна реакция.

Десетки консуматори подлагаха на критика поста, акцентирайки видната роля на Раиси в режима, който е екзекутирал хиляди иранци, спонсорирането на терора от страна на страната, потреблението на ирански дронове за тероризиране на цивилните украинци и задържането от Техеран на шведския чиновник на Европейски Съюз Йохан Флодерус.

Служител на Комисията, който получи анонимност, с цел да приказва свободно, означи в неделя, че туитът е в сходство с насоките на Европейски Съюз по отношение на филантропичната помощ, само че сподели, че те персонално намират израза на взаимност за " чудноват ".

Постът на Ленарчич беше наново споделен от първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, само че не и от акаунта на Европейската комисия или от шефа на Комисията Урсула фон дер Лайен, която до понеделник сутринта не е коментирала въпроса.

" Тъжна съм, че и толкоз доста дами и техните поддръжници бяха убити от иранския режим ", сподели фламандският евродепутат Асита Канко , заместник-председател на дясната група на Европейските консерватори и реформатори, в ранния понеделник.

" Шокирана съм, че (Ленарчич) разгласява известие от името на Европейски Съюз, в което предлага да се задейства солидарността на Европейски Съюз за спасяването на иранския президент ", сподели Канко. " Европейска взаимност? С кого. И с чии пари? "

Мари-Агнес Щрак-Цимерман , един от водещите претенденти на либералите за европейските избори през юни, написа: " За мен е безспорна тайнственост по какъв начин Европейската комисия може да покаже #EU взаимност с Иран. Какъв презрян хаштаг, каква насмешка със смелите борци за правата на индивида в Иран. Очаквам пояснение за това. "

" Какво ще кажете да гарантирате, че бранителите на правата на индивида и други жертви на режима, нуждаещи се от помощ, ще получат незабавни визи за Европейски Съюз? " - попита Хана Нойман, немски евродепутат от Зелените.

Ленарчич разясни, че формулировката не е утвърждение на политиката на иранския режим.

" Предоставянето на @CopernicusEMS сателитно картографиране при поискване за улеснение на интервенция по търсене и избавяне не е акт на политическа поддръжка за който и да е режим или организация ", сподели Янез Ленарчич в X в понеделник. " Това е просто израз на най-основната човещина. "

В отговор на туит, осъдителен " забавната " фраза на Ленарчич, представителят на Комисията Балаж Уйвари написа: " Нито механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз, нито сателитната система Коперник се управляват от политически съображения. Всяка страна може да изиска помощ от филантропично или гражданско естество по тези канали и (Комисията) прави всичко допустимо да помогне.

" Скай ": " Касапинът от Техеран " има страховита известност

Мнозина се опасяват от неустойчивост в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР