Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от

...
Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от
Коментари Харесай

,,Медиана“ със сензационно проучване: При избори днес – ГЕРБ печели с 23,3%, ПП-ДБ – втори с 18%

Страната навлиза в нов вид политическа рецесия, сочат данните от представително изследване на „ Медиана “, оповестиха от социологическата организация. Предишната рецесия беше артикул на борбата сред партиите и невъзможността им да реализират най-малък консенсус и да сформират държавно управление. В последна сметка партиите реализираха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро несъгласие с волята и упованията на болшинството от гласоподавателите, които декларират – „ Това не е наше държавно управление! “, показват от организацията.
В същото време отговорите на въпроса „ За кого бихте дали своят вот, в случай че изборите са през днешния ден “, демонстрират, че в Народното събрание биха влезнали същите партии, които и в този момент са в Народното събрание и в същата настройка. За ГЕРБ -СДС биха дали своят вот 23,3%, за „ Продължаваме промяната- Демократична България “ – 18%, за „ Възраждане “ 15,4%, за Движение за права и свободи 12,9%, за Българска социалистическа партия – 9%, за „ ИТН “ -5,4%.
Изследването е извършено в интервала – 18 – 24 юли 2023 година с 976 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация „ Медиана “ и е осъществено със лични средства.
Президентът се употребява с най-високо доверие измежду участниците в изследването, а измежду политическите водачи с най-висока поддръжка са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.
На въпрос „ За кои от тези политици бихте споделили, че са в действителност положителни политици “ Румен Радев са показали 53-ма респонденти, водача на ГЕРБ Бойко Борисов -29, водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова – 23 -ма, водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов – 23-ма. Лидера на „ ИТН “ Слави Трифонов са показали 18 респонденти, водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ 17. По 17 гласа поддръжка са получили също министър председателят Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев. 47% от участниците в изследването са декларирали, че държавното управление на Николай Денков ги разочарова, 20% са на противоположното мнение и показват, че кабинетът им вдъхва вяра. 33% са декларирали, че не могат да преценяват.
Проучването изследва и настройките за въвеждането на еврото, експанзията на Русия в Украйна и заплахата от международна война.
Повишената тревога във връзка с заплахата от световна, международна война, регистрират резултатите от проучването. Само за три месеца хората, които считат, че има сериозна заплаха от международна война (в която и България ще бъде въвлечена) се е нараснал с 16 % и към този момент това са близо половината от пълнолетното население – 47%.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР