Страхувах се, че полицията ще поиска данните от кредитната ми

...
Страхувах се, че полицията ще поиска данните от кредитната ми
Коментари Харесай

Малта: отчаяна битка срещу забраната на абортите

" Страхувах се, че полицията ще изиска данните от кредитната ми карта, тъй като тези хапчета се заплащат с кредитна карта онлайн. Страхувах се, че по този начин ще ме разкрият ", споделя 27-годишната Мария, която преди две години направила аборт в Малта. В островната страна това е нелегално, а нарушителите рискуват да получат присъда до три години затвор.

Управляващата партия има желание да смекчи до известна степен законовите ограничавания, само че процесът за това се проточи, написа АРД в публикация по тематиката. Междувременно архиепископът на Малта Чарлз Сциклуна недвусмислено се разгласи против анулацията на цялостната възбрана на абортите.

Според него плануваните законодателни промени обгръщат и обстановки, " в които не е заплашен животът на майката, а нейното здраве ". Според католическият свещеник по този метод се внушава, че " здравето може да бъде непокътнато посредством убийството на нов човешки живот. Това е смисълът на аборта. "

Мария (името е променено – бел. ред.) споделя още, че до момента в който подготвяла аборта се страхувала, че управляващите ще проследят IP адреса ѝ, до момента в който търси в Google информация за процедурата. Тогава дамата не виждала друга опция. Тя си поръчала хапчета по интернет. Активните им субстанции мифепристон и мизопростол прекъсват бременността в домашни условия, без контрол. Мария в действителност желала да получи подобаваща здравна помощ в болница, само че това било невероятно.

Без грижа на здравето на майката

Много дами в Малта се усещат като Мария, показва немската обществено-правна медия. Организацията " Лекари за избор " пресмята, че всяка година в страната има минимум 300 сходни случая. Забраната за процедурата важи даже и в случай че животът на майката се намира в риск.

Един случай с туристка от Съединени американски щати притегли интернационалното внимание към този проблем в Малта. Тогава Андреа Пруденте пристигнала на отмора със своя сътрудник, до момента в който е бременна в 16-ата седмица с мечтано дете. Американката обаче почнала да кърви и влезнала в болница. Там се схванало, че детето ѝ нямало късмет да оцелее. Въпреки че рискът от зараза за майката бил извънредно висок, на лекарите не им било разрешено да се намесят. Причината – към момента се чувало по какъв начин сърцето на детето бие.

Полет до друга страна би бил рисков, защото дамата можела да получи кръвоизлив по пътя. Но в последна сметка американката била откарана до Майорка, където лекарите създали насилствен аборт.

Съдебен иск против Малта

По-късно Пруденте завела дело против Малта за нарушени човешки права.  Адвокатката ѝ Лара Димитриевич, която от години води акция за повече права за дамите, споделя, че откакто казусът на клиентката ѝ бил разпространяван от вестниците, доста други дами споделили личните си сходни прекарвания в обществените медии.

Септември 2022: участници в проява за правото на аборт в малтийската столица ВалетаСнимка: Joanna Demarco/Getty Images

Но все пак Димитриевич споделя, че Пруденте сега е единственият сходен юридически случай. " Нека да не забравяме: Малта е дребен остров. Всеки познава всеки. И не е елементарно за никой да премине през сходен обществен и спорен случай ", изяснява адвокатката.

Обществото е разграничено

Малтийското обществото е надълбоко разграничено по тематиката за абортите, разяснява АРД. От едната страна стои авторитетната Католическа черква, която значително е формирала културата на страната. Тя се опълчва на някои от плануваните изключения от възбраната на абортите, които бяха признати от Народното събрание на второ четене през декември.

От другата страна стоят начинания като " Лекари за избор ". Според тях всеобщата възбрана на абортите дискриминира дамите и излишно излага живота им на риск. Те се застъпват за свободен избор. " Това, което в действителност желаеме, е по-малко аборти “, споделя гинеколожката Изабел Стабиле, която подаде юридически митинг, подписан от 135 лекари. " Но за това се нуждаем от полово обучение и контрацепция. Те би трябвало да са безвъзмездни и налични, само че не са. "

Засега новият законодателен текст планува бременността да може да бъде прекратена, в случай че здравето на майката е застрашено. Все още не е ясно дали той ще влезе в действие, макар че държавното управление се стреми това да стане факт до лятото.

Причината за това е, че президентът на Малта Джордж Вела, прочут като съперник на абортите, ще би трябвало да постави подписа си под законовите ремонти

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР