Страхът от неясното бъдеще започва да измества ужаса от заразата.

...
Страхът от неясното бъдеще започва да измества ужаса от заразата.
Коментари Харесай

Паргов: Страхът от неясното бъдеще измества ужаса от заразата

Страхът от неразбираемото бъдеще стартира да измества ужаса от болестта. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов в предаването " Офанзива " по Канал 3. Според него този тъничък психически миг ще бъде огромното предизвикателство пред всички в страната през идващите месеци.

" След пандемията от COVID19 светът няма да е същият, България няма да е същата, разяснява Калоян Паргов. - И основната дума тук е " взаимност ". Солидарност с медиците, взаимност с всички тези обществени пластове, които имат потребност от отбрана и от вероятност, взаимност с бизнеса. Солидарността е най-важна в този момент. Очевидно е, че в тази тежка рецесия лъснаха пробойните в страната. Обаче не е в този момент времето да приказваме за това. Сега би трябвало да си извлечем поучения. Пандемията ни наложи да спрем забързания ход на времето, в което живеем, да се вгледаме в себе си и да създадем всичко допустимо в никакъв случай повече да не ни се случи нещо сходно ".

Според Калоян Паргов тематиката за стопанската система на страната е доста значима сега. " Така е, тъй като бедността идва тогава, когато стопанската система не работи. Когато порядъкът бъде опустошен, настава безпорядък, разяснява още той. - И от тази позиция това е най-важната задача, която стои пред всички политици и партии в България. За нейното разрешаване би трябвало да мислим в този момент. Очевидно, че с този Закон за изключителното състояние надали ще бъдат въведени някакви съответни стопански ограничения. Всички знаем мнението на представителите на бизнеса, на синдикатите... Те чакат надалеч по-адекватно държание на страната в тази обстановка. Все отново виждаме какво се случва в другите наранени от COVID19 страни ".

Лидерът на Българска социалистическа партия - София разяснява и предлагането на социалистите в Народното събрание за пролонгация за заплащане на сметките за ток, вода и парно. " Вирусът е най-опасен за хората на възраст над 60 години. Те не би трябвало да излизат от домовете си, само че за доста от тях няма кой да се погрижи, да им обезпечи най-необходимото за естествен живот, разяснява Калоян Паргов. - Толкова ли е необходимо все още тъкмо тези хора, които обичайно са най-изрядните платци на месечните сметки, да не пропуснат да се издължат и по време на изключителното състояние?! А сигурни ли сме, че изключителното състояние ще завърши на 13-ти април? По-вероятно е, съгласно мен, да бъде продължен този период. Немислимо е сега възрастните хора да бъдат оставени без вода, ток и парно, в случай че не могат да си платят консумативите в точния момент този месец. Тук не става въпрос, че въобще няма да си платят сметките. Говорим за удължение на периодите или отсрочване на заплащането. А какво да вършат хората, които сега са в неплатен отпуск?! Персоналът в ресторантьорския бизнес, работещите в туризма, в областта на услугите, които са на улицата към този момент, по какъв начин ще живеят? Сега би трябвало да мислим за решения на тези проблеми, които са доста съществени ".

Калоян Паргов благодари и на младите социалисти от София, които се включиха в образуваните доброволчески " Тимуровски команди " на Българска социалистическа партия в столицата. " Всички възприеха концепцията като идея и не се изплашиха, сподели той. - Чакахме цяла седмица от Столична община да им обезпечат нужните защитни средства като очила, маски и дезинфектанти, само че в събота ги получихме и стартират работа. Социалният патронаж в София също към този момент работи, само че има потребност от още доброволци. Няма по какъв начин да смогнат на всички поръчки с наличния състав. Освен това са нужни хора, които да обслужват жителите под карантина. Това е много рисково и не е за всеки ".

Според Калоян Паргов Столична община би трябвало да усъвършенства хигиената в града. " Въпросът не е просто да напръскат или да намокрят улиците, а да ги измият – дали със сапун като в Турция или с дезинфектанти във водата, само че да има смисъл от тази работа, разяснява той. - Променен е и графикът на градския превоз, както и на метрото поради намалелия брой на жителите, които ги употребяват. Ако се получи фрапантно нарастване на инфектираните с вируса в София, може и напълно да бъде спрян градският превоз. Дезинфекцията е наложителна, само че персоналната отговорност в тази обстановка е извънредно значима. Затова дано да се вслушваме в рекомендациите на медицинските експерти и да си стоим у дома. И да се отнасяме със съответното почитание към лекарите. Те са новите герои на нашето време. И ние, политиците, както и всички жители, би трябвало да съблюдаваме техните препоръки с мисъл за бъдещето на нас самите и на страната ни ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР