Стoĸooбмeнът мeждy България и Македония е между 600 и 700

...
Стoĸooбмeнът мeждy България и Македония е между 600 и 700
Коментари Харесай

Македония е вторият ни партньор извън ЕС

Стoĸooбмeнът мeждy България и Македония е сред 600 и 700 млн. евро, a тeндeнциятa e тoй дa нapacнe знaчитeлнo в cлeдвaщитe гoдини. Най-висок той е бил през 2011-а - 711.9 млн. евро. Важното за нас е, че комерсиалното салдо остава позитивно за България. Интересен факт е, че отвън страните от Европейски Съюз Македония е вторият по величина сътрудник на България във връзка с износа. Единствената страна отвън Европейски Съюз с по-голям дял е Турция.

Структурата на българския експорт за Македония през последните години е сходна със структурата на общия експорт на страната, като преобладават стоките с релативно ниска степен на преправка и полуфабрикатите. Структурата на българския експорт подхожда на тази от предходните години, което демонстрира съществуването на одобрени пропорции и известно "циментиране " на тези съотношения. В стойностно отношение максимален е износът на електрическа енергия, на нефтени масла и масла от битуминозни минерали, на други нефтопродукти, черни метали и чугун, слънчогледово, шафраново или памучно масло и техните фракции.

При вноса от Македония в България максимален е делът на оловните, медните и цинкови руди и концентрати - съвсем 50%, плосковалцувани черни метали, железни и пластмасови тръби, жици и кабели.

Перспективни артикули за експорт за Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни детайли и възли, електротехнически материали и съставни елементи, електроенергетично съоръжение, машини и съоръжение за хранително-вкусовата индустрия (месопреработване, млекопреработвателна индустрия, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли). Стабилни във връзка с износа остават електрическата енергия и нефтените артикули.

Българската страна е заинтригувана от разширението на деловите контакти сред туроператорите от двете страни, за увеличението на туристопотока сред Македония и България. Над половин милион македонски туристи посещават България годишно, а над 360 000 нашенци посещават историческите забележителности в прилежащата страна. Отпадането на визовия режим за македонските жители от 19 декември 2009 година даде опция на българските курорти да засилят своите позиции измежду македонските туристи.

Българските вложители демонстрират по-голямата интензивност в Македония спрямо тази на македонските компании у нас. През последните години вложенията в прилежащата страна са съсредоточени в секторите: банкова и застрахователна активност, металургия, хранително-вкусова индустрия, геоложки изследвания, осведомителни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР