Стоян Варналиев е български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни.

...
Стоян Варналиев е български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни.
Коментари Харесай

Стоян Варналиев за почитта към народната песен и неговата учителка Вълкана Стоянова

Стоян Варналиев е български национален артист, изпълняващ тракийски национални песни. Той е възпитаник на известната тракийска национална певица Вълкана Стоянова.

" Аз нямах визия, че съществуват такива песни като нейните (Вълкана Стоянова - бел. на редактора), не бях чувал, само че когато чух за първи път " Димитър кара гемия " в едно предаване, онемях, тъй като не можех да допускам, че има такава неземна ария . Толкова ме впечатли тази ария, че започнах да диря точно такива песни, които тя извършва, което беше огромен проблем в един миг, само че това нейно пеене беше извънредно близо до това пеене, което чух в моето село. Аз съм от ямболския край и тя е от ямболския край ", сподели в предаването " Нощен небосвод " Варналиев. 

По думите му работата с Вълкана Стоянова го е научила да не прави взаимни отстъпки. Според него тя се е пробвала да му съобщи нейната сила на пеене.

" Опитваше се, когато учим ария, да ми опише за песента, нещо доста значимо, да си представям песента . Да чета текста по-хубаво, да го разбирам, да вниквам в текста ".

В края на предходната седмица тракийският национален реализатор беше в Добрич, с цел да осъществя клипове към нови свои песни, които са предопределени за идните пролетни празници. Една от тях - " Яна Лазар върви ", е измежду подарените му от огромната национална певица Вълкана Стоянова. За видеоклиповете Стоян Варналиев се е доверил на Стефан Калев и на Живко Желев от медийната група " Добруджа ".

" За мен самото начало беше мъчно, защото трябваше по-рано да създадем клиповете, първите два клипа, само че защото аз бях под карантина и то 25 дни се наложи да отложим това снимане на клиповете, след което се срещнахме и направихме първите два клипа. Интересно беше, че Стоян Варналиев нямаше никакви условия и се беше доверил напълно на нашата преценка къде и по какъв начин да бъдат снимани клиповете ", сподели Стефан Калев.

Живко Желев разяснява, че се работи елементарно със Стоян Варналиев:

" Изключително добър експерт ".

Стоян Варналиев е роден в ямболското село Генерал Инзово. От дребен запява бабините песни. По-късно учи пеене при Господин Колев и Елена Граматикова, само че най-ярки следи в творчеството му оставя певицата Вълкана Стоянова. През 1988 година печели конкурс за млади артисти на РТЦ - Благоевград за предаването " От извора ". Вълкана Стоянова му оставя доста песни, които не е записвала и прозвучават в негово осъществяване. Следват записи в БНР и Българска национална телевизия.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР