Стотици ученици, родители, общественици и официални лица в София се

...
Стотици ученици, родители, общественици и официални лица в София се
Коментари Харесай

Стотици пяха "Върви, народе възродени" за празника

Стотици възпитаници, родители, общественици и публични лица в София се включиха в най-масовото осъществяване на  " Върви, народе възродени " на днешния 24 май.  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност обичайно се празнува с тържества в цялата страна.

В столицата празничното шествието стартира от площад " Независимост " в 10.30 часа и завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. стартира формалната част на събитието. В него се включиха министър председателят Кирил Петков, просветния министър акад. Николай Денков, културният министър Атанас Атанасов и други София означи тържествено 130 години от написването на химна " Върви, народе възродени ", написан през 1892 година от Стоян Михайловски, с неговото осъществяване - той прозвуча в целокупност, изпят от събирателен училищен хор от възпитаници от софийски учебни заведения с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. В осъществяването се включиха и всички присъстващи пред Народната библиотека.

" Духовността, българския дух, българското познание може да сплоти всички в тази страна. Второто е, тъй като България може да се гордее, този акт на разпространяване на българската писменост, словесност, в действителност е най-големият ни принос в международната просвета и история ", разяснява министър Денков. " Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от креативния дух. Знаете го най-добре Вие - учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни. През миналите две години на тежки тествания Вие доказахте своята отдаденост към задачата на модерни просветители, за което Ви изискуем бездънен реверанс ", сподели той по-рано в приветствието си за 24 май.

 

ИСТОРИЯ

През 855 година Кирил и Методий създават глаголицата в манастира Полихрон в региона Витиния в Мала Азия. След това те се заемат да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации. Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването през 886 година на учениците им - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които траяли делото им. Те получават топъл банкет в България от княз Борис през 9 век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 г. по самодейност на Найден Геров. За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г. 

 

СЪБИТИЯ

На 24 май с безвъзмезден вход работят Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ, Регионален исторически музей - София и филиалите му, както и Парк-музей " Врана " и Зоологическата градина. От 18.30 ч. в Националния исторически музей президентът Румен Радев и брачната половинка му ще бъдат домакини на обичайния банкет по случай Деня на светите братя Кирил и Методий.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР