Стотици нарушения при формирането на цените на храните в магазините

...
Стотици нарушения при формирането на цените на храните в магазините
Коментари Харесай

След ударната проверка в магазините: Какви са откритите нарушения?

Стотици нарушавания при образуването на цените на храните в магазините откри ударна инспекция на управляващите. На места са открити надценки с над 90% върху храните на пазара. За да бъдат овладени цените на храните, страната планува да цифровизира регистрите, тъй че да излиза наяве по какъв начин се образува цената от производителя до купувача.

Годишната инфлация на питателните артикули е 24,5 % през януари, заяви министърът на земеделието Явор Гечев.



Серия от нелоялни търговски практики са установили държавните контролни органи в границите на едномесечната ударна инспекция, която беше осъществена в огромните търговски вериги, по веригата производител-краен клиент.

Оказва се, че най-честите нарушавания са свързани с етикетирането на стоката.

Така, да вземем за пример, клиентът купува една стока на една цена, а се оказва, че тя е напълно друга, когато той заплаща на касата. Нарушения при упоменаване произхода на стоката. Много постоянно артикули се оферират за български, а се оказва, че са вносни и не на последно място смяна в тежестта на стоката.



Комисията за отбрана на потребителите е разкрила 452 нарушавания при 471 инспекции на ценообразуването при храните в комерсиалната мрежа. Това разгласи вицепремиерът Христо Алексиев, който дружно с министрите на земеделието и на стопанската система и промишлеността показа резултатите от разбора на цените на съществени хранителни артикули.

Контролните органи са установили фрапантни надценки по веригата от производители до крайния клиент, достигащи 95%. Като образец бяха посочени цените на сиренето и кашкавала.

" Тези данни, по този начин да обобщя, демонстрират едно - сериозен напън върху българския производител. Съмнения за генериране на съществени свръхпечалби и което е най-големият проблем - голословно лишаване на приходи на хората ", сподели Христо Алексиев.

Шефът на Комисия за защита на конкуренцията изясни за какво е било доста значимо да бъдат открити нелоялните търговски практики:

" Защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цените. Защото те, упражнявани от търговците, които имат пазарен дял над 50, 60% завличат целия пазар след себе си. Завличат и дребните търговци и по този начин се изкривява целият пазар и цените се завишават изкуствено ", сподели Стоил Алипиев - ръководител на КЗП.

От Национална агенция за приходите пресметнаха каква облага са генерирали питателните магазини.

" Срокът за обявление на налозите върху облагите е 30 юни. Към момента, по предварителните данни, на база на предплатените вноски направени през 2022 година чакаме към 25% растеж на облагите на сдруженията ", сподели Милена Кръстанова - зам.-изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

Министърът на земеделието изясни, за какво не могат да назоват съответни компании или пък да разгласят източниците си.

" Има отблъскващ боязън при хората, които ни дават информация да не бъдат изхвърлени от дистрибуционните канали, по тази причина не демонстрираме директно фактури, елементи от контракти. Залети сме от сигнали, само че молбата на всички сътрудници, които дават информация, ние да не споделяме какви са продуктите и кой е даденият човек, тъй като се тормозят да не пострада техния бизнес, като бъдат изхвърлени от каналите за продажба ", сподели Явор Гечев.

За да се овладеят цените, всеки един участник по веригата производител - краен клиент ще вписва продукта и неговата цена в електронен указател. Целта е да се осветят и всички скрити такси, които търговците начисляват в цената - като такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране и други, които клиентът заплаща, посредством тъй наречените противоположни фактури към производителя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР