Стотици милиони използвани смартфони се продават всяка година в света(снимка:

...
Коментари Харесай

Употребяваните смартфони стават все по-търсени от купувачите


Стотици милиони употребявани смарт телефони се продават всяка година в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Г лобалните доставки на употребявани смарт телефони са достигнали 282,6 милиона броя прее 2022 година, което е с 11,5% повече спрямо 202 1-а , когато доставките на такива устройства бяха 253,4 милиона единици, сочи разбор на IDC.

При пресмятане на размерите анализаторите взимат поради както публично възобновени устройства, върнати от консуматори на производителите и ремонтирани за препродажба, по този начин и употребявани устройства, които се продават от притежателите в настоящото им положение, без ободряване.

IDC предвижда по-нататъшно нарастване в предлагането на използвани смарт телефони: до 2026 година техният размер би трябвало да надвиши 413 милиона единици. Това значи средногодишен ритъм на напредък (CAGR) от 10,3% за интервала 2021-2026 година

Така наречените стратегии за подмяна, при които потребителите връщат старите си устройства в подмяна на нови с доплащане, остават катализатор за пазара на употребявани и нови смарт телефони. Подобни предложения са известни както на районните пазари, където стратегиите за подмяна са към момента нови за локалните консуматори, по този начин и в развитите страни, в това число Съединени американски щати, Канада и Западна Европа.
още по темата
През 2022 година Северна Америка заема 26% от световните доставки на употребявани смарт телефони, или 73,5 милиона устройства, съгласно оценки на IDC. Приносът на останалия свят възлиза на 209,1 млн. единици или 74%. До 2026 година се чака делът на Северна Америка да спадне до 25,1%, а на останалия свят да нарасне до 75%.

„ През 2022 година пазарът на използвани устройства съумя да нарасне с 11,5%, подкрепят от 6,1% възобновяване на пазара на нови смарт телефони, което се наблюдаваше през 2021 година ”, разяснява Антъни Скарсела, началник на изследователския екип за мобилни телефони на IDC. Според него, използваните устройства са по-устойчиви на разтърсвания на пазара от новите, поради мощното търсене на смарт телефони в доста райони.

Атрактивните цени са от решаващо значение за растежа на този пазар, защото главното преимущество на използваните смарт телефони остава капацитетът за спестявания. Въпреки това през 2022 година цените на употребяваните устройства са се повишили с над 11%. IDC приписва това на проблеми с инвентара при моделите от висок клас, дължащи се на удължаването на циклите за промяна на новите телефони.

По-рано, в края на декември 2022 година, специалистите на IDC утежниха прогнозата си за международния пазар на смарт телефони. Според новата оценка, която е с 2,6% по-ниска от предходната, през миналата година доставките на смарт телефони в международен мащаб са намалели с 9,1% до 1,24 милиарда устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР