Стотици хиляди загинали и ранени, милиони съсипани животи, разрушени до

...
Стотици хиляди загинали и ранени, милиони съсипани животи, разрушени до
Коментари Харесай

С какво се сдоби Путин за една година война с Украйна - Свят

Стотици хиляди починали и ранени, милиони унищожени животи, разрушени до основи градове, повече от 20 000 административни и наказателни каузи против руснаци, които не са съгласни с войната, най-масовата емиграция от Русия в актуалната ѝ история и най-после превръщането на страната в главен агресор и парий в света.

Ето по какъв начин " Важни истории " обобщава първата годишнина от съветската инвазия в Украйна.

За една година в украинските територии са убити повече цивилни, в сравнение с през предходните 8 година

Оправдавайки военната експанзия на Русия против Украйна, Владимир Путин и съветската агитация неведнъж повтарят, че една от главните цели е " спасяването на хората " в Донбас. В резултат на това, по данни на Организация на обединените нации от 13 февруари 2023 година, от началото на пълномащабната война в Донецка и Луганска област са починали повече цивилни жители, в сравнение с през предходните 8 година В цяла Украйна по публични данни са починали над 7000 души, в това число 438 деца. Други 11 662 цивилни жители са били ранени.



В множеството случаи хората са убити или тежко ранени от артилерийска офанзива и ракетни удари.

И това са единствено формалните данни; действителните числа са доста по-високи. Информацията от местата, където са се водили интензивни боеве, закъснява и на Организация на обединените нации й е належащо доста време, с цел да удостовери известията за жертвите на войната. Това важи изключително за окупираните от Русия Мариупол, Лисичанск, Попасна и Северодонецк.



През декември съветски проверяващи оповестиха, че са разкрили телата на 3000 починали цивилни в Мариупол. Украинските управляващи и самостоятелни публицисти считат, че броят им е доста по-голям. Например през юни 2022 година кметът на Мариупол Вадим Бойченко оповестява за 22 000 починали поданици.

За броя на починалите в Лисичанск и Северодонецк може да се съди единствено по отчетите от съветската страна. За 2000 цивилни в Северодонецк, Лисичанск, Рубижне и Кременна заяви през декември Анна Сорока, консултант на ръководителя на ЛНР.

Освен цивилни жители, десетки хиляди украински военнослужещи са починали във войната. През декември съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк сподели, че от февруари насам са починали сред 10 000 и 13 000 военнослужещи. В същото време норвежкото министерство на защитата прави оценка загубите на Украйна на 100 000 убити и ранени бойци. Същите числа бяха представени през октомври предходната година от ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили.

Русия унищожава и поврежда близо 150 000 жилища в Украйна

Въпреки непрекъснатите изказвания на Русия, че нейната войска обстрелва извънредно военни цели в Украйна, действителността е друга. За една година пълномащабни военни дейности съветските войски са разрушили и развалили близо 150 000 жилища, над три хиляди образователни заведения и повече от хиляда медицински заведения. Руският боен специалист Павел Лузин изясни, че съветската войска нанася удари по гражданската инфраструктура на Украйна целеустремено - с цел да " пречупи психически украинското гражданско общество ".



Руските управляващи потвърдиха това, когато започнаха да нападат енергийната инфраструктура на Украйна, оставяйки доста украинци без светлина, вода и топлота. Така да вземем за пример зам.-председателят на Съвета за сигурност, някогашният съветски президент Дмитрий Медведев, съобщи, че Украйна " би трябвало да признае легитимността на претенциите на Русия и резултатите от него, отразени в нашата конституция. И тогава светлините още веднъж ще грейнат... ".

Въпреки обстоятелството, че Русия повреди близо 600 топлофикационни уреди в Украйна обаче, половината от тях към този момент са ремонтирани. Президентът на Украйна, разяснявайки обстрела на инфраструктурата, съобщи, че " студът, гладът, мракът и жаждата не са толкоз страшни и смъртоносни за нас, колкото вашата " дружба и приятелство ". Без вас или без топлота, светлина и вода? Без вас. "

Освен жилищни здания, учебни заведения, детски градини и лечебни заведения, Русия е разрушила повече от 1300 културни, религиозни, спортни и туристически обекта в Украйна. Международното право смята това за обособен тип военно закононарушение.

Руската войска загуби близо 200 000 - убити и ранени

Нахлуването в Украйна докара до големи загуби и за Русия. По данни на украинския общоприет щаб за една година война Русия към този момент е изгубила повече от 135 000 бойци (убити и тежко ранени), или 18% от цялата си предвоенна войска. Официални представители на Съединени американски щати и други западни страни считат, че броят на починалите и ранените съветски бойци в Украйна наближава 200 000 души, оповестява The New York Times.

Сред тези жертви са и мобилизираните руснаци, които постоянно са изпращани на фронта без подготовка. За четирите месеца от началото на мобилизацията Русия е изгубила над 1000 мобилизирани мъже, пресметна съветската работа на Би Би Си. Това са единствено тези, чиито имена са известни от открити източници, до момента в който действителните загуби измежду мобилизираните може да са доста по-големи: в доста известия за починали в Украйна военнослужещи не се показва техният статут.

Заради войната смъртността измежду младежите на възраст сред 18 и 35 година в Русия внезапно скочи с 23%. Тя се е повишила най-вече в районите, от които идват най-вече смъртни случаи: в Северна Осетия и Дагестан, да вземем за пример, тя се е нараснала съвсем двойно.

Войната изчерпа запасите от оръжия и съоръжение на Русия. Най-тежко пострадаха танковете и бронираните транспортни средства. Според калкулации армията е изгубила сред 45 и 95% от танковете и сред 18 и 36% от бронираните си машини. Освен това армията на процедура е изгубила безпилотните летателни апарати, с които е разполагала преди войната и чието произвеждане би било проблематично за Русия: те изискват вносна електроника, настояват военни специалисти.



Украйна към този момент си е върнала половината от земите, завзети от Русия след началото на нашествието

Плановете на съветското управление да превземе Киев " за два или три дни " се провалиха. Дори забележителна част от териториите, които съветските въоръжени сили съумяха да завземат, бяха сполучливо освободени от Украйна. За една година пълномащабни военни дейности ВСУ са си върнали повече от 60 000 кв. км. Това е към половината от територията, която Русия окупира при започване на нашествието. По това време съветската войска контролираше повече от 125 000 кв. км от украинската територия (без да се включват анексираните преди този момент Крим, " ДНР " и " ЛНР " ).

Оттогава съветските войски направиха три " жеста на благосклонност " - огромни отстъпления от фронтовата линия:

- в края на март 2022 година Русия се отдръпна от региона на Киев и Чернигов и загуби 40 000 кв. км;

- при започване на септември съветските войски изгубиха 10 хиляди кв. км след изтеглянето си от Харковското направление;

- през ноември Русия се отдръпна от Херсон и загуби още 5 хиляди кв. км.

Това стана допустимо с помощта на способената тактичност на украинската страна, появяването на комплексите HIMARS, както и на логистичните и снабдителните проблеми на съветските войски, изясни военният специалист Юрий Фьодоров. В резултат на това до деветия месец от нашествието украинските въоръжени сили съумяват да си върнат половината от завзетите земи и не престават да ги държат под собствен надзор.



Последният огромен триумф на съветските сили на фронта е завладяването на Северодонецк през юли 2022 година, отбелязва Американският институт за военни проучвания (ISW). След това Русия се пробва да окупира Бахмут, само че за седем месеца съумява да превземе единствено 500 кв. км в региона с огромни загуби, пишат анализаторите на ISW.

Само Северна Корея признава резултатите от " референдумите " в анексираните от Украйна територии

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че множеството страни в света поддържат Русия, само че се опасяват да го покажат. Засега обаче единствено Северна Корея, с нейния унаследен деспот, недвусмислено поддържа както самата война, по този начин и анексирането на украински райони от страна на Русия.

Страните, които Русия желае да счита за свои съдружници - Китай, Индия, Турция, Иран, Сърбия и даже страните от Оперативно-наблюдателно дело - не признаха резултатите от референдумите за присъединението на " ДНР " и " ЛНР " и Херсонска и Запорожка област към Русия.

Така да вземем за пример президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев съобщи през лятото на 2022 година, че страната няма да признае " квазидържавите " ДНР и ЛНР. Казахстан не ги признава и като част от Русия. Преди това казахстанските управляващи обявиха, че макар че ще продължат да си сътрудничат с Русия, няма да оказват помощ за заобикаляне на глобите.

Териториалните искания на съветското управление тревожат най-близките съседи на Русия. Още през 2020 година Казахстан беше угрижен от забележките на Путин за териториалните " дарове на съветския народ " към някогашните руски републики. Тогава асистент на казахстанския президент трябваше да изглади нещата - обяснявайки, че Путин просто се е изразил неприятно.

Включването на заграбените украински райони в състава на Русия не беше прието даже от Беларус, чиято територия беше употребена за вкарването на съветски войски в Украйна. Беларуските управляващи изчакват " какво ще се случи на следващия ден ", с цел да вземат решение, учредено на техните ползи.

" Съкрушителен удар по Съединени американски щати " не е нанесен, а НАТО единствено се придвижва по-активно към границите на Русия

Сред главните аргументи за военното навлизане в Украйна Путин уточни разширението на НАТО и близостта му до съветските граници. Той загатва НАТО девет пъти в речта си на 24 февруари 2022 година

" Още в този момент, когато НАТО се уголемява на изток, обстановката за нашата страна се утежнява и става все по-опасна с всяка минала година. <...> За нашата страна това в последна сметка е въпрос на живот и гибел, въпрос на историческото ни бъдеще като нация. <...> Това е действителна опасност освен за нашите ползи, само че и за самото битие на нашата страна, за нейния суверенитет. <...> събитията изискват от нас да действаме уверено и неотложно ", обоснова нашествието съветският президент.

Ако се следва тази логичност, войната, разгърната от Путин, би трябвало да спре разширението на НАТО и да отслаби алианса. Но една година война сподели, че това не се е случило.

Украйна обсъждаше присъединението си към НАТО повече от 16 година (толкова време продължи нейният " интензивен разговор " с организацията, почнал през 2005 г.), само че през есента на 2021 година към момента не беше ясно дали присъединението въобще ще се случи. Никакви гаранции за присъединение към НАТО не последваха нито след съветското анексиране на Крим през 2014 година, нито след съветската въоръжена поддръжка за сепаратистите в по този начин наречените " ЛНР " и " ДНР ". Не всички страни от НАТО желаеха Украйна измежду членовете на алианса. Дори Съединени американски щати отхвърлиха да дадат явен график за присъединението ѝ.

Дали присъединението на Украйна към НАТО (ако се случи по-рано или по-късно) щеше да бъде витална злополука за Русия, е огромен въпрос. Ето една елементарна аритметика: Русия граничи с 16 страни, шест от които са членки на НАТО (Полша, Литва, Латвия, Естония, Норвегия и САЩ). Общата дължина на границите на Русия със страните от НАТО към този момент надвишава 1370 километра.

Нападението на Русия против Украйна способства за решението на Швеция и Финландия да се причислят към НАТО. Руско-финландската граница е още 1271 км (засега Турция пречи на Швеция да се причисли към НАТО, само че по-скоро по свои аргументи, в сравнение с поради Русия, и въпросът рано или късно ще бъде решен).

Войната на Путин не е решила, най-малко аритметично, казуса с приближаването на НАТО до Русия, само че може съвсем да удвои дължината на съветската граница със страните от алианса и да надвиши дължината на руско-украинската граница.

Отслаби ли войната в Украйна НАТО? Ако околните и далечните съседи на Русия побързаха да се сближат с алианса, това надали е симптом, че той е измършавял. Руското навлизане в Украйна по този начин впечатли Европа, че даже Швейцария, която съумя да резервира неутралитет по време на Втората международна война, не можа да остане безучастна. Страната е на път да ускори съдействието си с НАТО и в този момент повече от половината от популацията ѝ поддържа този ход.

Разполагането на съветски войски в Украйна се отрази на известността на НАТО освен в Европа, само че и в Азия. Япония и Южна Корея участваха на срещата на върха на НАТО за първи път в своята история. Въпреки че това беше по-скоро реакция на дейностите на Китай, опасенията от сходни дейности бяха събудени от войната на Русия против Украйна.

Не беше изпълнено и пропагандното заричане за " пагубен удар по Съединени американски щати "

През 2022 година, спрямо 2021 година, Съединени американски щати са удвоили продажбите си на оръжие за Европа. А капитализацията на огромните компании от военнопромишления комплекс на Съединени американски щати - Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman, General Dynamics - през 2022 година се е нараснала с 20-40%.

През 2022 година Съединени американски щати са доставили на Европа 2,5 пъти повече полутечен природен газ спрямо миналата година. А износът на нефт от Съединени американски щати за Европа доближи своя връх през 2022 година (за първи път доставките на нефт от Съединени американски щати за Европа надвишиха тези за Азия). През шестте месеца след началото на войната американските петролни компании са спечелили 200 милиарда $.

В прочут смисъл войната в Украйна беше от изгода за Съединени американски щати, защото им разреши да изместят изцяло Русия от европейския енергиен пазар, да завоюват огромни пари от това и паралелно с това да придадат нов смисъл на съществуването на НАТО и да укрепят статута му на единствен бранител против непредсказуемите закани от Русия.

До една четвърт от годишния бюджет на Русия отива за войната

Според разнообразни оценки през 2022 година Русия може да похарчи до една четвърт от годишния си бюджет за война - над 82 милиарда $. Точните суми не са известни: още през юни Министерството на финансите отчасти засекрети информацията за бюджета, а през ноември спря да разгласява оперативни данни за разноските. Но това, което се знае, е, че общите разноски на федералния бюджет през 2022 година са с към осем трилиона рубли (31%) по-високи от плануваните в закона за бюджета.

Въпреки глобите Кремъл към момента разполага с задоволително пари за военните дейности. Според изчисленията на Faridaily за идващите 3 година във федералния бюджет са планувани най-малко 7,7 трилиона рубли, или 110 милиарда $, за войната (много условна цифра, тъй като с началото на войната за обмисляне за 3 година не може и дума да става). Според икономисти поради увеличените разноски за силовия блок съветските управляващи може да съкратят други, по-нископриоритетни разноски, като да вземем за пример за икономическо развиване и обществени стратегии.

Най-малко 39 души към този момент са починали при обстрел в Русия

" Основната ни задача е да осигурим запазването на Русия ", съобщи Путин при започване на февруари. Войната в Украйна обаче е в директно несъгласие с тази цел. Освен че във войната починаха най-малко 40 000-60 000 руснаци, икономическата рецесия и изолацията, до които тя докара, войната към този момент се води непосредствено на съветска територия. Още от първия ден на нахлуването обитаемоте места в пограничните региони Белгород, Брянск и Курск са обстрелвани. Съобщения за обстрел се разгласяват всекидневно, постоянно по няколко пъти дневно. Жителите на 40-хилядния град Шебекино в Белгородска област споделят, че живеят като в " друга страна ", тъй като Москва и другите райони не схващат мащаба на казуса.

Колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече хора умират на съветска територия. Според изчисленията на вестник " Новая газета ". Европа през последните 11 месеца на войната в Русия и анексирания Крим са починали 36 души, а 132 са били ранени от обстрел, множеството от които през последните месеци - от ноември до януари. През февруари се оповестява за най-малко още четирима починали и петима ранени. Повече от хиляда цивилни парцела са били развалени, в това число минимум 850 жилищни здания. Интензивността на обстрела се е нараснала от септември насам, когато стартира контраофанзивата на ВСУ. Руската противовъздушна защита отблъсква единствено една от всеки пет въздушни офанзиви. " Стигна се дотук... Достатъчно ни е... Пренесохме войната на наша територия ", разяснява локален гражданин през октомври 2022 година новината за взривен от мина в гората гражданин на Белгород.

Руският политически хайлайф е колеблив

В съветското общество няма единно отношение към военните дейности в Украйна. Войната докара до появяването на политически сили, пред които самият Путин наподобява колеблив и отстъпчив.

Заявка за присъединяване в огромната политика направи да вземем за пример Евгений Пригожин, създател на ЧВК " Вагнер ", човек с престъпно досие, който предизвиква бруталните кланета и най-радикалните дейности за реализиране на задачите си ( " Измъчвайте, издевателствайте, даже прережете гърлото " ). Издигането на такива хора разцепва елита и провокира борба с висшите чиновници, военното управление, службите за сигурност и най-близкото обграждане на президента.

Източник, непосредствен до съветския общоприет щаб, оповестява, че е настъпило разединение даже във военната машина - измежду хората, които управляват бойните дейности на съветските войски в Украйна. Автономността на ЧВК " Вагнер " при вземането на решения на бойното поле, радикално другият механизъм на командване и ръководство (който в действителност е непосредствен до метода на работа на армиите на страните от НАТО), който оставя повече място за самодейност при решаването на бойните задания, особеното равнище на материално-техническо, осведомително обезпечаване провокират ненавист измежду едни военни ръководители и предпочитание този опит да бъде признат от други.

Действията на вагнерианците на фронта от време на време са по-ефективни от тези на други военни елементи. В същото време бойците на Пригожин могат да си разрешат обществено да ругаят управлението на Генералния щаб.

Изпращането на военнопленници в ЧВК, глобено от съветското управление, води до комплициране в някои съветски райони за погребението на завърналите се от фронта " паднали герои ": не всички районни управляващи и локални поданици схващат за какво би трябвало да почитат и погребват с почести и плочи хора, които относително неотдавна са били наказани за бандитизъм или ликвидиране.

Основният проблем е, че съветските елити нямат явен консенсус за това по какъв начин би трябвало да наподобява краят на тази война, по какъв начин би трябвало да наподобява успеха и по какъв начин може да наподобява провалянето. Военното и политическото управление въобще не вижда по какъв начин Русия може да бъде победена в Украйна. То съпоставя мобилизационните запаси, техническите благоприятни условия и потенциала на съветската военна индустрия с тези на страните от НАТО, които доставят украинската войска с съоръжение и муниции, и счита, че провалянето е невероятно. " Ядрените сили не са губили огромни спорове, от които зависи ориста им " - показва този метод Дмитрий Медведев, зам.-ръководител на Съвета за сигурност.

През годината на войната самият Путин формулира задачите ѝ по разнообразни способи: те включват отбрана на " нашия народ ", блокиране на метода на НАТО към границите на Русия и " денацификация " на Украйна. В същото време, когато напрежението в НАТО докара до приобщаването на Финландия, Путин съобщи, че това не е проблем.

Хората, свързани с най-близкото президентско обграждане, започнаха да мислят, че провалянето на Русия е заложено в самия факт, че войната към този момент е почнала, тъй като тя анулира всички стопански и политически достижения от времето на Путин на власт. А в този момент просто няма излаз от обстановката, който да му разреши да избави престижа си.

20 000 руснаци са арестувани поради антивоенна позиция

В същото време, макар репресиите, руснаците не престават да излизат на антивоенни манифестации и пикети от 24 февруари насам. Хората се изричат за войната и в платформите на обществените медии. По данни на правозащитния план OVDinfo, който събира статистически данни за репресиите в Русия, през годината са били арестувани 20 000 души. Повече от 5500 души са били санкционирани за така наречен дискредитиране на съветската войска, а 442 души са станали обект на наказателни каузи. Най-честият член е за " имитации " (една трета от жертвите). Режимът на Путин се опасява, че хората си описват един на различен за убийствата и изтезанията на цивилни в Мариупол, Буча, Краматорск, Херсон и други украински градове, както и за гибелта на хиляди руснаци във войната в Украйна.

Общинските депутати Иля Яшин и Алексей Горинов получиха най-тежките присъди - надлежно 8,5 година и 7 година в колония със непоколебим режим. Журналистката Мария Пономаренко беше наказана от съда в Барнаул на 6 година затвор за препубликуване на репортаж за съветския удар по трагичен спектакъл в Мариупол, при който са починали минимум 300 цивилни. Мария е изтезавана в следствения арест и не ѝ е разрешено да вижда децата си. Тя се пробва да се самоубие, като си реже вените. Владимир Румянцев, файтонджия от Вологда, е наказан на 3 година Ежедневно се оповестява за уволнения, побоища, закани и нови случаи против антивоенно настроени руснаци.

Руските управляващи се пробват да се борят освен със свободата на мнението на руснаците, само че и с източниците на информация, самостоятелни от Кремъл. Както изтече от Роскомнадзор, сред 24 февруари и 11 ноември 2022 година цензорът е премахнал и блокирал 30 000 материала с апели за манифестации, 120 000 материала с " имитации " за войната; блокирал е всички самостоятелни съветски медии и над 600 украински уеб страницата и десетки уеб сайтове на задгранични медии. От търсачките Yandex и Mail.ru са отстранени 12 000 материала. Сега руснаците, които търсят информация за войната в Украйна в Yandex, намират най-вече проруски материали.

Междувременно блогърите и публицистите, принудени да изоставен страната, на процедура сътвориха втори Рунет, който не се управлява от страната, се показва в окончателния отчет на правозащитния план Network Freedoms. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР