Стотици граждани се събраха на протест в пловдивското село Войводиново,

...
Стотици граждани се събраха на протест в пловдивското село Войводиново,
Коментари Харесай

Жандармерия спря гневни протестиращи срещу ромски терор във Войводиново

Стотици жители се събраха на митинг в пловдивското село Войводиново, откакто двама роми пребиха 33-годишен военнослужещ, заяви bTV.
С възрожденски песни гневните хора се пробваха да нахлуят в ромската махала, само че бяха пресрещнати от жандармерия и полиция.
До конфликти не се стигна, откакто в символ на съпричастност служителите на реда смъкнаха каските си, а жестът бе посрещнат с овации от протестиращите. Хората упорстват да се съборят противозаконните ромски къщи в селото.

До митинга се стигна, откакто през вчерашния ден братята Асен и Борис Пакетови - на 17 и 21 години, пребиха грубо 33-годишния снайперист Валентин Димов.
Той е военнослужещ от Специалните сили, татко на две деца. В селото го разказват като спокоен и добросърдечен.
Мъжът се прибирал се у дома, откакто бил на ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст в Пловдив. На две пресечки от вкъщи му, пред колата му видял двамата младежи, които вървели по пътното платно и с държанието си създавали заплаха за сигурността на придвижването.
Слязъл от автомобила да им направи забележка. Тогава те го повалили на земята и почнали да го ритат грубо в главата. Тази заран Валентин Димов е признат още веднъж по неотложност в болница, тъй като положението му внезапно се утежнява.
Кметът на община " Марица " Димитър Иванов декларира, че до 10 дни специфична комисия ще даде информация какъв брой са противозаконните постройки в ромската махала и след даден период ще стартира тяхното унищожаване.
Кметът на селото пък Димитър Тосев призна, че в една къща има регистрирани 3-4-ма души, само че в нея живеят доста повече хора.
Няма заплаха от ескалация на напрежението и вълнения, взели сме всички нужни ограничения, с цел да осигурим реда ", увери шефът на пловдивската полиция Атанас Илков, пред 24 часа.
Междувременно подплашени от митинга роми от Войводиново са почнали да се изнасят от махалата. Те се тормозили от разпра с тях и някои предпочели да не остават в селото довечера, описаха хора от селото.
За да не се стига до разпра, екипи на жандармерията ще останат в селото през цялата нощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР