Стотици граждани изпълниха централния площад в Калофер, за да участват

...
Стотици граждани изпълниха централния площад в Калофер, за да участват
Коментари Харесай

Калоферци почетоха 174-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Стотици жители извършиха централния площад в Калофер, с цел да вземат участие в тържествения митинг-поклонение , с цел да почетат 174-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, заяви Нова телевизия.

Почетна рота с боен часовой изнесе Ботевото знаме от Националния музей " Христо Ботев ".

Единствените оживели персонални движимости на Христо Ботев се пазят като национална реликва в родния му град Калофер. Джобният му часовник, писалищните такъми и мастилничката, в която към момента има мастило, споделя Боян Ботйов - един от живите наследници на Ботев.

" Човек, който по неповторим метод е слял думите с делата . Ние не си даваме сметка, че е живял единствено 28 години и през днешния ден младежите, които са на тази възраст, мъничко от това, което той е знаел, в случай че знаят, ще бъде отлично за бъдещето на България. " - показва Боян Ботйов.

След опожаряването на родната къща на Христо Ботев в центъра на Калофер, тя е възобновена от калоферци в първичния й тип. Но единствено две неща от покъщината са оживели и до през днешния ден.

" Това е чекръкът и шевната машина , която даже не е била владеене на баба Иванка, а тя я взима от други калоферци, с цел да може да работи на черно, да изкарва прехраната си. В фамилията се раждат 9 деца. " - споделя шефът на Националния музей " Христо Ботев " Ася Николова.

Годишнината от рождението на поета-революционер беше почетена с боен обред, на който участва вицепрезидентът Илияна Йотова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР