Стотици евреи избягаха от ГДР през зимата на 1952-1953 година.

...
Стотици евреи избягаха от ГДР през зимата на 1952-1953 година.
Коментари Харесай

Ционистки агенти: как започнаха гоненията на евреи в ГДР

Стотици евреи избягаха от Германска демократична република през зимата на 1952-1953 година. Сред тях имаше даже високопоставени функционери на комунистическата партия. Според историците, тогава от комунистическата немска страна са избягали сред 1/3 и 1/2 от тамошните евреи, четем в обява на немската социална медия " Дойчландфунк " (ДЛФ).

Нека припомним, че евреите-комунисти бяха носени на ръце незабавно откакто руската окупационна зона се трансформира в Германска демократична република. Вярно, че множеството евреи, които бяха оживели от апокалипсиса на Холокоста и решили да останат да живеят в Германия, избраха да се заселят в Западна Германия. Но няколкостотин, най-много измежду нерелигиозните евреи, избраха Източна Германия, тъй като като жертви на фашизма я смятаха за по-добрата Германия.

Да се обезпечи благоденствие на оживелите в Холокоста

В социалистическата страна беше неразрешена частната благосъстоятелност, само че за евреите се мислеха някакви изключения, тъй като националсоциалистите им бяха лишили всичко. Комунистите към Валтер Улбрихт, които още не бяха взели цялата власт, се надяваха, че това ще им помогне в битката против съперниците и поддържаха концепцията. Така доста бързо беше подето предлагането на Съюза на преследваните от нацисткия режим на жертвите да бъдат предоставени най-малко някакви обезщетения. Съответният законопроект предвиждаше и връщане на заграбена благосъстоятелност.

Идеята беше, че а значимо да бъде обезщетена неправдата, основана от режима на Хитлер в опита му да направи нация от арийци. Въпросният законопроект по план трябваше да обезпечи благополучието на оживелите: да им се провиснал пенсии, да им се помогне при лекуването на болести, добити по концлагерите, да им се върне отнета благосъстоятелност и прочие Само че при гласуването частта за отнетата благосъстоятелност беше анулирана.

Причината: тогава комунистическата партия ГЕСП желае да сътвори единна социалистическа нация и се притеснява, че обезщетенията за евреите ще раздразнят гладуващите по това време хора. Пак поради единната " социалистическа нация "  в Германска демократична република управляващите небрежно завършват и с денацификацията.

Въпреки всичко на евреите в Германска демократична република, оживели от Холокоста, се дават някои привилегии. Отпускат им се бързо и небюрократично добра и налична жилищна повърхност, спомагателни купони за храна и здравна помощ.

1949: факелно шестви в Берлин послучай основаването на Германската демократична република (ГДР)Снимка: Bundesarchiv/Zühlsdorf-sa

Много евреи след войната ги тегли към Германска демократична република, тъй като си показват, че там ще вземат участие в градежа на новата, по-добра и антифашистка немска страна. Волфганг Херцберг, чиито родители са точно част от тези евреи, написа в една публикация, че евреите били от особена значимост като " образец и морална инстанция за новата, обществена и антифашистка ориентировка на хората в Източна Германия ".

През 1948 година страните от Източния блок поддържат и основаването на еврейската страна Израел. Възникналите там кибуци също са социалистическо-комунистическа концепция.

Преследвания на евреи

През 1948/1949 година обаче вятърът се обръща - откъм Съветския съюз. Москва стартира поход против империалистическия ционизъм. Холокостът към този момент се класифицира като едно от многочислените закононарушения на националсоциалистите, а на напред във времето излизат страданията на хората от комунистическата опозиция. Освен това у мнозина евреи в Германска демократична република към този момент се е изпарило въодушевлението от новата социалистическа страна.

В началото на 1950-те години в Съюз на съветските социалистически републики и други страни от Източния блок стартират антисемитски акции. В Съветския съюз се води правосъден развой против лекари евреи, които сякаш кроели скрит план против Сталин, а диктаторът стартира да приказва за всички евреи като за " ционистки заговорници " и " космополити без корен ". В България и в Унгария също се организират антисемитски процеси, а апогея си акцията доближава с процеса против Рудолф Слански в Прага. Авторитетният общоприет секретар на компартията е упрекнат, че по поръчка на американците е образувал шпионска мрежа в страната.

Април 1946: Вилхелм Пик (вляво) и Ото Гротевол при основаването на ГЕСП - комунистическата партия на ГДРСнимка: AP

В Германска демократична република стартират преследвания против евреите, получаващи помощи от една филантропична организация, финансирана от Съединени американски щати. Властите я афишират за прикритие на американския империализъм, а евреите в страната с смут си спомнят, че напълно сходни неща са се случвали наскоро по времето на Хитлер.

През 1952 година в Германска демократична република стартира огромен правосъден развой, в който високопоставени комунистически функционери са оповестени за " ционистки сътрудници ", които работели за изсмукването на немските национални благосъстояния в интерес на американски и еврейски капиталисти-монополисти. С това се има поради застъпничеството на един член на Политбюро евреите да получат компенсации за иззетите си имущества.

Лео Цукерман, правист и заместник-министър при управлението на Вилхелм Пик, тогавашен държавен глава, взема решение, че и в Германска демократична република потеглят всеобщи процеси против евреите и дружно със фамилията си напуща страната. Примера му ще последват още стотици евреи.

Жертва на преследванията стават и редица видни държавни дейци от еврейски генезис, напомня още " Дойчландфунк " в обявата си.

Още по тематиката - в това видео на Дъждовни води:

" Аз оцелях, а Хитлер - не ": историята на 100-годишния Йозеф

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР