Столицата на Франция може да е на хиляди километри от

...
Столицата на Франция може да е на хиляди километри от
Коментари Харесай

Как президентските избори във Франция могат да повлияят на войната в Украйна

Столицата на Франция може да е на хиляди километри от бойните полета в Източна Украйна, само че това, което се случва във френските изборни секции този месец, може да има последствия там.

Крайнодясната кандидатка за президент Марин льо Пен има тесни връзки с Русия и желае да отслаби Европейския съюз и НАТО, което може да подкопае напъните на Запада да спре войната на Русия в Украйна. Льо Пен се пробва да в профил центристкия президент Еманюел Макрон, който има дребна преднина в социологическите изследвания преди втория тур на президентските избори във Франция на 24 април.

Ето някои от методите, по които изборите във Франция могат да повлияят на войната в Украйна.

ВЪОРЪЖАВАНЕ НА УКРАЙНА

През последните седмици държавното управление на Макрон изпрати на Украйна оръжия на стойност 100 млн. евро, а в сряда съобщи, че ще изпрати още като част от напъните на Запада да окаже военна помощ. Франция е главен източник на военна поддръжка за Украйна от 2014 година насам, когато Русия анексира Крим и поддържа сепаратистките бойци в Източна Украйна.

В сряда Льо Пен изрази запаси по отношение на даването на спомагателни оръжия на Украйна. Тя съобщи, че в случай че бъде определена за президент, ще продължи помощта за защита и разузнаване, само че ще бъде " внимателна " във връзка с изпращането на оръжия, тъй като счита, че доставките могат да въвлекат други страни във войната с Русия.

СМЕКЧАВАНЕ НА САНКЦИИТЕ

Кампанията на Льо Пен сполучливо се възползва от разочарованието на френските гласоподаватели от възходящата инфлация, която се задълбочи в резултат на решението на съветския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна, както и на последвалите западни наказания против Русия, главен снабдител на газ и търговски сътрудник за Франция и Европа.

Европейският съюз е извънредно обединен при договарянето на пет пакета все по-сурови наказания против Русия. Ако стане президент на Франция, Льо Пен би могла да се опита да осуети или ограничи спомагателни наказания на Европейски Съюз, защото за по-нататъшни дейности е нужна единомислещата поддръжка на 27-те страни в блока.

Франция е втората по величина стопанска система в Европейски Съюз след Германия и е основна при вземането на решения в Европейски Съюз. Освен това Франция понастоящем е ротационен ръководител на Европейски Съюз, което дава на идващия водач на страната доста въздействие.

Льо Пен е изключително срещу глобите против съветския газ и нефт. Преди тя е казвала също, че ще работи за анулация на глобите, наложени на Русия поради анексирането на Крим, и даже за признаването на Крим за част от Русия.

УХАЖВАНЕ НА ПУТИН

В началото на първия си мандат Макрон се опита да се свърже с Путин, като го предложения във Версай и в президентската резиденция на Средиземно море с вярата да върне политиката на Русия към по-голяма координация със Запада.

Френският президент се опита също да съживи мирните договаряния сред Москва и Киев за дългогодишния спор в Източна Украйна сред държавното управление и подкрепяните от Русия сепаратисти. Макрон посети Путин в Кремъл седмици преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари и продължи да беседва с съветския водач по време на войната. В същото време Макрон поддържа няколко пакета наказания на Европейски Съюз.

Партията на Льо Пен има дълбоки връзки с Русия. Тя се срещна с Путин като претендент за президент на Франция през 2017 година и в предишното го е хвалила. Тя е посрещана топло на събития в съветското посолство в Париж, а нейната крайнодясна партия получи и заем от 9 милиона евро от руско-чешка банка, защото съгласно нея френските банки отказали да провиснал пари на партията.

Льо Пен споделя, че войната в Украйна частично е трансформирала мнението ѝ за Путин, само че в сряда тя съобщи, че Западът би трябвало да се опита да възвърне връзките си с Русия след края на спора. Тя предложи " стратегическо доближаване " сред НАТО и Русия, с цел да се попречи на Москва да се съюзи прекомерно тясно с Китай.

ОТСЛАБВАНЕ НА НАТО И Европейски Съюз

Докато Макрон е корав бранител на Европейски Съюз и наскоро ускори присъединяване на Франция в интервенциите на НАТО в Източна Европа, Льо Пен твърди, че Франция би трябвало да стои на разстояние от интернационалните съюзи и да върви по собствен личен път.

Тя поддържа изтеглянето на Франция от военното командване на НАТО, което ще извади френския боен личен състав от органа, който възнамерява интервенциите, и ще докара до загуба на въздействие на страната в западния боен съюз.

Франция се отдръпна от командната конструкция на НАТО през 1966 година, когато френският президент Шарл дьо Гол искаше да отдалечи страната си от доминираната от Съединени американски щати организация, а през 2009 година, при ръководството на президента реакционер Никола Саркози, се включи още веднъж в нея.

Ако зависи от Льо Пен, тя би понижила френските разноски за Европейски Съюз и би пробвала да ограничи въздействието на Европейски Съюз, раздробявайки блока от вътрешната страна, като наред с това не признава господство на европейското право над националното.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР