Столичният общинският съветник Методи Лалов предлага столичната ул. Граф Игнатиев

...
Столичният общинският съветник Методи Лалов предлага столичната ул. Граф Игнатиев
Коментари Харесай

Общинар иска столичната ул. “Граф Игнатиев“ да се казва „Свободна Украйна”

Столичният общинският консултант Методи Лалов предлага столичната ул. " Граф Игнатиев " да се прекръсти на " Свободна Украйна ". Той е внесъл отчет. Според претекстовете Граф Игнатиев е бил дипломат на Русия в Цариград и има роля в обесването на Васил Левски.

Ето част от отчета на Методи Лалов, в който мотирива предлагането си:

Една от емблематични за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, дипломат на Русия в Цариград, Османска империя. Същият обаче като изразител на съветските имперски ползи е работил против независимостта на българската православна черква и против свободата на България. Има основна роля и за обесването на идеолога и уредник на българската национална гражданска война Васил Левски, защото упорства пред османските управляващи Апостола на свободата да бъде съден от специфичен съд, в определянето на чиито състав взе участие персонално. Граф Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 година – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили реализират единодушие новата българска страна да има територия, която в огромна степен съответствува с границите на Българската екзархия. Така, вследствие на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните сделки сред Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в рамките на Османската империя – до 1912 година

Обозначаването на тази значима за българите улица с името на човек, работил срещу ползите на България и виновен за обесването на Васил Левски, съставлява тежко огорчение за българския народ. Затова и с цел да бъде възобновена историческата правдивост и достолепието на българските жители предлагам ул. „ Граф Игнатиев “ да бъде преименувана.

В подтекста на военната експанзия на съветския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от разнообразни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушение на открития интернационален правов и либерален ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи отсега нататък наименованието „ Свободна Украйна “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР