Столичният общински съвет възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова

...
Столичният общински съвет възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

СОС реши съдбата на Паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет разпореди на кмета на София Йорданка Фандъкова да изиска от страната да премести от Княжеската градина Паметникът на Съветската войска, който е държавна благосъстоятелност. Решението бе взето след диспути в СОС, които продължиха няколко часа. С 41 гласа " за “, 13 гласа " срещу “ и 1 " въздържал се “ Столичният общински съвет утвърди премахването на монумента.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, Демократична България, Патриоти за София и самостоятелните общински съветници решението бе признато. Групата на Българска социалистическа партия скандираха за оставката на ръководителя на СОС, след което напуснаха залата.

Рано сутринта бяха проведени и няколко митинга в столицата поради преместването на паметника. Група недоволни замеряха с алена багра и яйца постройката на Столична община.

Пред Паметника на Съветската войска ще се сложи табела, а на нея ще би трябвало да бъде указано, че монументът символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната. Точният текст обаче занапред ще се посочи.

СОС възлага на кмета Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира монумента. Освен това бе гласувано условие регионалният шеф на София Митко Михайлов да предприеме всички нужни дейности по осъществяването на решението за пренасяне. Това обаче напълно не значи, че паметникът ще бъде изместен. Решението е на регионалния шеф.

Комисията по просвета към Столичния общински съвет към този момент утвърди предлагането.

Предложението за пренасяне на паметника е на " Демократична България " и е още от 2020 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР