Столичният общински съвет прие за втори път тази година актуализация

...
Столичният общински съвет прие за втори път тази година актуализация
Коментари Харесай

СОС намали бюджета на София с още над 17 млн- лева |

Столичният общински съвет одобри за повторно тази година актуализация на бюджета на общината за тази година. Съкращението е със 17,7 млн. лева, поради понижените доходи вследствие на епидемията.

Със 7,6 млн. лева се редуцират прогнозните доходи от продажбата на земя, с 3,5 млн. - от продажбата на здания, с 3,1 млн. - от импортиран Данък добавена стойност. Намалението от такси за прилагане на общинските детски градини е с 1,5 млн., от такси за прилагане на механически услуги - 1,8 млн. лева, приходите от продажби на артикули, услуги и продукция - с 1,8 млн. лева. 

Българска социалистическа партия, Демократична България и самостоятелният консултант Борис Бонев не поддържаха актуализацията. Според представителите на Демократична България плинираните доходи се орязват, без Следствен отдел към окръжна прокуратура да се опита да реализира тяхното повишение. 

В финансовата стратегия на София се понижават с съвсем 2,5 млн. лева парите за създаване, ремонт и поддръжка на улици. При първата актуализация през април отпаднаха други към 8 млн. по същото перо. Освен това през днешния ден бе решено да се лишават съвсем 1,2 млн., планувани през т.г. за ремонта на така наречен Зона 2 в центъра на София - към храм-паметника " Александър Невски ". Отпадат и 900 000 лева, планувани за строителни действия в друга част на центъра - така наречен Зона 4.

Георги Георгиев, началник на финансовата комисия в СОС от ГЕРБ: 

При фрапантен спад в приходите поради КОВИД 19, би трябвало да вземем съответни ограничения за финансовото здраве на общината.
Затова увеличихме вместо желаните 4, с 5 млн. лв. парите за градския превоз - с цел да осигурим на жителите постоянен градски превоз, без да понижаваме курсовете поради икономии на средства. Така ще подсигуряваме спокойствието на хората и достъпа до работните им места и домовете им, при съблюдаване на всички ограничения за сигурност.

Включихме още детски градини и ясли в програмата за вложения на общината - по този начин ще дадем над 4.5 млн. лв. повече за строителство и поправки на градини и ясли. Предвидихме над 1 млн. лв. повече за улично осветяване.

Няма да се уморя да дублирам, че хората са ни избрали, с цел да решаваме проблемите на града, а не да си разменяме безсмислени политически опорни точки, добави Георгиев. 

Иван Таков, Българска социалистическа партия, съобщи, че във импортирания отчет за актуализация на бюджета няма един ред разбор за осъществяването на финансовата стратегия. За следващ път ръководещите вкарват чисто и просто една счетоводна сметка - понижават приходите и разноските... “, обърна се Таков към ръководещите и попита до каква степен е стигнало осъществяването на финансовата стратегия, какво се случва с нея и още веднъж ли ще има 250 млн. лева несъблюдение.

„ С първата актуализация вие на процедура взривихте вътрешнокварталната инфраструктура. През април над 8 милиона лева бяха съкратени от средствата за настоящите поправки “, посочи общинският консултант.

Мнозинството ГЕРБ/СДС в Столични общински съвет за повторно тази година пропущат опцията да създадат позитивни стъпки в посока възстановяване на икономическото положение и живота на софиянци.

„ Преди няколко месеца приехме отчет с 33 ограничения в поддръжка на жителите и бизнеса против последствията, провокирани от изключителното състояние поради ковид. До момента общият размер на сумата, с която Столична община е помогнала, е 837 977 лева Това е цената на облекченията за наематели на общински нежилищни парцели и тротоарно право. И това е всичко... Няма по какъв начин да подкрепим такава актуализация на бюджета в подобен тежък миг. COVID-19 още веднъж настава. Вместо да мислим върху тази тематика и по какъв начин да подобрим и облекчим живота на софиянци, единствената грижа в този отчет е за градския превоз. Групата на Българска социалистическа партия не може да одобри подобен метод “, акцентира заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Таков означи като позитивно нещо в отчета за втората актуализация на бюджета на Столична община, заделените средства за строителството на детска градина в кв. „ Сеславци “, за което той и Българска социалистическа партия - София се борят от години. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР