Столичният общински съвет прие стратегически план за градската мобилност до

...
Столичният общински съвет прие стратегически план за градската мобилност до
Коментари Харесай

Общинският съвет одобри по-скъпа червена зона за паркиране в София

Столичният общински съвет одобри стратегически проект за градската подвижност до 2035 година. Ако визията бъде призната, занапред ще се прави профилиран проект за превоза в София. Сегашният проект беше наименуван "концепция " от общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, като по думите му тя не била обвързваща нито за настоящия Общински съвет нито за идващите му сформира.

Авторите на концепцията са зам.-кметът по превоза Дончо Барбалов, който зае поста на отиващия на съд поради ремонта на ул. "Граф Игнатиев " Евгени Крусев, Екатерина Йорданова, ръководителят на транспортната комисия на Общинския съвет Зафир Зарков, Борислав Борисов, Борислав Бориславов, Прошко Прошков, водачът на БСП-София Калоян Паргов, както и Симеон Славчев.

Според проекта до 2025 година би трябвало да се обособи нова, алена, зона за паркиране от бул. "Васил Левски " през бул. "Александър Дондуков " до бул. "Витоша ", оттова през ул. "Алабин " и по ул. "Граф Игнатиев " - назад до “В. Левски”. Там ще може да се стопира единствено до 1 час. Паркирането на тези места ще е най-скъпо, само че не е ясно какъв брой. Освен алената зона, в проекта е заложено и въвеждане на жълта - става дума за прекъсването към публични здания и лечебни заведения. Там също ще се паркира до 1 час, когато жълтите места са в алена и синя зона, и до 2 часа - в зелената.

В документа има и концепция за повишаване на "синята зона " с 1 лев. По предложение на общинския консултант от ГЕРБ Зафир Зарков този текст не бе гласуван.

Друго предложение е паяците да управляват паркирането и в неделя, когато зоните не работят. Планът съдържа и други обещавани от години ограничения - като построяването на буферни паркинги и нови велоалеи. Заложено е и да се построяват буферни паркинги към центъра, както и да има градска тол система за влизане на товарни коли. Индикатор за постигането на заложените цели е 80% от всички пътувания през 2035 година в София да са пешеходни, с колело или публичен превоз, а единствено 20% - с персонални коли. За задачата ще са нужни 3,8 милиарда лева - от еврофондове, общинския бюджет и други

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР